Közös európai célok Horvátországgal

2018. augusztus 13. 07:57
Keményen küzdünk azért, 2020 után olyan közös európai támogatásrendszerünk legyen, amely növeli a gazdák versenyképességét, elismeri a termelő hozzájárulását a környezetügyhöz és növelik a vidék megtartó-képességét – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a Szentlőrinci Gazdanap megnyitásakor. Horvátország – a vásár partnerországa - szövetségesünk lehet ebben.

Sok elvárás és kevesebb pénz – egyelőre így fest az Európai Bizottság ajánlata a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) – fogalmazott Feldman Zsolt. Hozzátette, brüsszeli tárgyalásaink során a KAP-ot úgy kell alakítani, hogy ne a forrásokat csökkentsük, hanem a magyar és az európai gazdálkodók versenyképességét és növeljük. Magyarország a visegrádi országokkal karöltve határozottan kiáll emellett és Horvátországnak is ez az érdeke. Megvan tehát az érdekközösség és az összefogásban rejlő erő reálissá teszi várakozásainkat.

Feldman Zsolt a Szentlőrinci Gazdanapok kiállító-területének bejárása után elmondta, a vásár méltó seregszemléje annak a magyar mezőgazdaságnak, amely az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő agráriuma volt Európának. Ebben szerepe volt annak a kormányzati politikának, amely stabilitást és kiszámíthatóságot tudott kínálni az ágazatnak. Adatok igazolják, hogy mindez a beruházásokban, a jövedelemtermelő-képességben, a hitelképességben is megmutatkozik. Ennek eredményei nem csak a makrogazdasági mutatókban, hanem az egyes gazdálkodó szintén is megmutatkoznak.

A jövő agráriumának kialakítása azonban feladatokat is tartogat. Feldman Zsolt ezek között említette a nemzedékváltás elősegítését, az oktatás korszerűsítését, a termelési kockázatok csökkentését, a technológiai megújulás támogatását és az öntözés hatékony fejlesztését.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A kistermelők lehetnek a haszonélvezői a növekvő élelmiszerigénynek

2017. október 10. 11:59
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadta ,,Az élelmezés és mezőgazdaság helyzete 2017-ben" című összegzését.

Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon

2017. március 30. 08:50
Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét - közölte a földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón.