Közös szakszervezteti fellépés a béren kívüli juttatások megőrzéséért

2018. július 03. 08:11
2018. június 29-én a szakszervezetek közös levélben tiltakoztak a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások szabályozására vonatkozó kormánytervezet ellen. Az aláíró szervezetek álláspontja szerint a javaslat „nemzetgazdasági szempontból indokolatlan, a költségvetés számára érdemi többletbevételt nem eredményez, a munkavállalók számára viszont jelentős nettó jövedelem csökkenést is eredményezhet”.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk képviselői az Országgyűlés előtt lévő T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvénytervezettel kapcsolatban fejtették ki álláspontjukat.

A törvényjavaslat – írják az aláíró szerveztetek – erodálhatja az elmúlt évek béremeléssel kapcsolatos erőfeszítéseit, eredményeit, ezenkívül ellentétes a Kormány által is fontosnak tartott és hangsúlyozott társadalmi és munkaerőpiaci célokkal. A szakszervezetek közös javaslatukban kérik, a kormány őrizze meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének legalább az alábbi elemeit:

I. A családok támogatásának érdekében:

a. az iskolakezdési támogatás kedvezményét
b. a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét
c. a munkahelyi étkeztetés kedvezményét

II. Munkaerőpiaci célokból, a munkaerőhiány csökkentése érdekében:

a. a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét
b. a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét

III. Az öngondoskodás elősegítése érdekében:

a. az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
b. az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
c. önsegélyező pénztárakba való munkáltatói hozzájárulás kedvezménye
d. a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentességét.

A konföderációk kifejezték, hogy egyetértenek a rendszer technikai egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati törekvéssel, kérik viszont a közszféra hátrányos megkülönböztetésének az eltörlését, valamint a versenyszférára vonatkozó felső határ kiterjesztését a közszférára vonatkozóan is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Mennyibe kerülhet az őszi vetőmag? - Itt a tájékoztató ár

2016. augusztus 19. 08:30
Tonnánként 89 600 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az őszi kalászos gabona vetőmagokból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, viszont nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szükséges mennyiség beszerzését.

5 millió tonna őszi búza termett az idén

2017. augusztus 03. 09:35
A nyári aratási munkák befejelődtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.