Közös szakszervezteti fellépés a béren kívüli juttatások megőrzéséért

2018. július 03. 08:11
2018. június 29-én a szakszervezetek közös levélben tiltakoztak a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások szabályozására vonatkozó kormánytervezet ellen. Az aláíró szervezetek álláspontja szerint a javaslat „nemzetgazdasági szempontból indokolatlan, a költségvetés számára érdemi többletbevételt nem eredményez, a munkavállalók számára viszont jelentős nettó jövedelem csökkenést is eredményezhet”.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk képviselői az Országgyűlés előtt lévő T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvénytervezettel kapcsolatban fejtették ki álláspontjukat.

A törvényjavaslat – írják az aláíró szerveztetek – erodálhatja az elmúlt évek béremeléssel kapcsolatos erőfeszítéseit, eredményeit, ezenkívül ellentétes a Kormány által is fontosnak tartott és hangsúlyozott társadalmi és munkaerőpiaci célokkal. A szakszervezetek közös javaslatukban kérik, a kormány őrizze meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének legalább az alábbi elemeit:

I. A családok támogatásának érdekében:

a. az iskolakezdési támogatás kedvezményét
b. a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét
c. a munkahelyi étkeztetés kedvezményét

II. Munkaerőpiaci célokból, a munkaerőhiány csökkentése érdekében:

a. a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét
b. a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét

III. Az öngondoskodás elősegítése érdekében:

a. az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
b. az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás kedvezményét
c. önsegélyező pénztárakba való munkáltatói hozzájárulás kedvezménye
d. a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentességét.

A konföderációk kifejezték, hogy egyetértenek a rendszer technikai egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati törekvéssel, kérik viszont a közszféra hátrányos megkülönböztetésének az eltörlését, valamint a versenyszférára vonatkozó felső határ kiterjesztését a közszférára vonatkozóan is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Sok szabálytalanság a balatoni halsütödékben

2017. augusztus 22. 08:08
Négy nap alatt 13 balatoni halsütödét ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, amelynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. Egy helyen a tevékenységet is korlátoztak, két helyen pedig azonnal felfüggesztették a működést.

Beáldozták a vidékfejlesztést a területalapúért

2018. május 08. 08:22
Sok múlik a nemzeti kormányokon a következő uniós pénzügyi ciklusban. Nemcsak a célok kitűzése és elérésének módja tartozik majd a hatáskörükbe, de eurómilliók átcsoportosításával vagy a nemzeti társfinanszírozás mértékével dönthetnek egy-egy ágazat jövőbeni versenyképességéről.