Közösen a biodiverzitás megőrzéséért

2023. december 04. 14:14
Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt – jelentette be Nagy István agrárminiszter ma, dec.4.-én, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián.
Közösen a biodiverzitás megőrzéséért
A tárcavezető hangsúlyozta, az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg. Hozzátette, mindez azt mutatja a politika és a gazdaság egyértelműen elkötelezett a természet és a környezetvédelem iránt. Nagy István kitért arra is, tíz nemzeti parkunk látogatóközpontokat és bemutatóhelyeket működtet, amely évente 1,7 millió látogató számára biztosít kikapcsolódást. Az elmúlt évtizedben a nemzeti park igazgatóságok által üzemeltetett ökoturisztikai létesítmények számát 276-ról 402-re emeltük, a különböző tanösvények együttes hossza pedig csaknem 1000 km – fejtette ki a miniszter.
Közösen a biodiverzitás megőrzéséért
Az agrárminiszter elmondta, a természetvédelmi munkánk eredményeként 300 ezer hektárnyi területen visszaállítottuk a természet eredeti állapotát. A természeti örökség megőrzése érdekében pedig 2012 óta mintegy 90 milliárd forintnyi természetvédelmi beruházás jött létre.  Nagy István hangsúlyozta, mindez azt jelenti, a természeti tőkénk megóvása, a biológiai sokféleségben rejlő források, a termőföld, az éghajlat-szabályozás, a tiszta víz és levegő megőrzése stratégiai kérdés a magyar kormány számára.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán gabonatermelés és export csökkenése várható

2023. október 18. 18:06
A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba.
 
A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba.

Az egészséges élelmiszer kincset ér

2023. március 06. 14:03
Magyarország célja az volt a Közös Agrárpolitika megújításával, hogy az új irányt szabjon annak az átállásnak, amelynek az eredményeként az európai mezőgazdaság fenntarthatóvá, rugalmasan reagálóvá és korszerűvé válik - közölte Nagy István agrárminiszter a Romániai Biogazdálkodók 18. Konferenciáján, szombaton, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen.
A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a felelősségünk hatalmas, hiszen csak egy díszlet lesz a talaj, ha nem vigyázunk rá. A gazdálkodóknak és a tudománynak ezért közösen kell válaszokat adniuk az agráriumot ért kihívásokra. Nagy István elmondta: az elmúlt években a világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont, ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.