Közösen a biodiverzitás megőrzéséért

2023. december 04. 14:14
Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt – jelentette be Nagy István agrárminiszter ma, dec.4.-én, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián.
Közösen a biodiverzitás megőrzéséért
A tárcavezető hangsúlyozta, az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg. Hozzátette, mindez azt mutatja a politika és a gazdaság egyértelműen elkötelezett a természet és a környezetvédelem iránt. Nagy István kitért arra is, tíz nemzeti parkunk látogatóközpontokat és bemutatóhelyeket működtet, amely évente 1,7 millió látogató számára biztosít kikapcsolódást. Az elmúlt évtizedben a nemzeti park igazgatóságok által üzemeltetett ökoturisztikai létesítmények számát 276-ról 402-re emeltük, a különböző tanösvények együttes hossza pedig csaknem 1000 km – fejtette ki a miniszter.
Közösen a biodiverzitás megőrzéséért
Az agrárminiszter elmondta, a természetvédelmi munkánk eredményeként 300 ezer hektárnyi területen visszaállítottuk a természet eredeti állapotát. A természeti örökség megőrzése érdekében pedig 2012 óta mintegy 90 milliárd forintnyi természetvédelmi beruházás jött létre.  Nagy István hangsúlyozta, mindez azt jelenti, a természeti tőkénk megóvása, a biológiai sokféleségben rejlő források, a termőföld, az éghajlat-szabályozás, a tiszta víz és levegő megőrzése stratégiai kérdés a magyar kormány számára.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

TÁJÉKOZTATÓ A SZARVASMARHA-, JUH- ÉS KECSKETARTÓK EGYES FELADATAIRÓL A JÖVŐ ÉVI EGYSÉGES TÁMOGATÁSI KÉRELEM BEADÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓAN

2022. december 22. 11:28
A szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók számára biztosított uniós közvetlen és vidékfejlesztési támogatások 2023. évi igénylésével kapcsolatban kívánja az Agrárminisztérium előzetesen felhívni a figyelmet az ENAR-ban lévő adatok naprakészségével, az egységes kérelemben megjelenő állat megszemélyesítéssel és a hízott bika támogatás esetében újdonságként megjelenő szakszerű apaállat használati kötelezettséggel kapcsolatos néhány kulcsfontosságú teendőre, amelynek segítségével a gazdálkodók számára a módosult uniós szabályok nem nehezítik, hanem egyszerűbbé teszik majd a kérelmezést.
 

Mesterséges intelligenciát alkalmazó mezőgazdasági robotot fejlesztettek magyar kutatók

2024. február 16. 18:49
A készülék kisméretű és olcsó üzemeltetésű, ezért más ágazatokban is hatékonyan alkalmazható.
 
Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett. Az autonóm irányítású eszköz képes környezetének különböző paramétereit felismerni, és az összegyűjtött adatokkal felhőalapú tárolást végez. Az egyedülálló készülék piaci igényt szolgál ki, és célja többek között a precíziós növénytermesztés fejlesztése.