Kritika alá vette az ellenzék a minimálbér-emelést

2021. december 03. 08:47
Szükséges elemek és csapdák
Kritika alá vette az ellenzék a minimálbér-emelést

A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggő javaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az ismertette: a javaslat a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséhez szükséges intézkedéseket tartalmazza, valamint megduplázza a babakötvény után járó állami támogatást. A tervezet illeszkedik a kormány adópolitikájába, melynek egyik központi eleme továbbra is az adócsökkentés

– mutatott rá.

Az államtitkár mások mellett kitért arra, hogy a kormány novemberben döntött arról, hogy 2022. január 1-jétől a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra nő. Azért, hogy az emelt összegű bért a vállalkozók ki tudják gazdálkodni, a megállapodás része egy jelentős, összesen 4 százalékos tehercsökkentés, a kisvállalati adó majd 10 százalékos csökkentése, valamint a kis- és középvállalkozások számára a 2021-ben érvényes helyi iparűzési szabályok fenntartása 2022-es évre.

Az adócsökkentés eredményeként 600 milliárd forint marad a gazdaság szereplőinél – emelte ki Izer Norbert hozzátéve: a javaslat elsősorban a vállalkozásokat segíti, kiemelten a kis- és közepes méretű vállalkozások adóterheit kívánja csökkenteni, de nem feledkezik meg a magánszemélyek terheinek csökkentéséről sem. Ezért 2022-ben is fennmarad az a szabály, hogy az önkormányzatok nem emelhetik a helyi adókat, nem vezethetnek be új adókat és nem szűntethetnek meg kedvezményeket.

Történelmi léptékű, bátor lépések

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka azt hangoztatta: a kormány kiáll az adócsökkentések politikája mellett, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, a foglakoztatás, a bérek és a költségvetés adóbevétele is. Emlékeztetett: a 2010. évi 73 500 forintról nő a minimálébér a 2022. évi 200 ezerre, és ez átlagosan évi közel 9 százalékos emelkedést jelent, a garantált bérminimum pedig a 2010-es 89 500 forintról 2022-re 260 000 forintra nő, ami 9,3 százalékos évenkénti emelés. Jövőre 2021-hez képest 19,5 százalékkal nő a minimálbér és 18,7 százalékkal a garantált bérminimum. Mivel pedig a szociális juttatásokat, a gyedet, a gyest és a különböző családtámogatásokat is a minimálbér alapján számítják, így azok szintén emelkedni fognak – hívta fel a figyelmet.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka igazságtalannak nevezte, hogy miközben az adócsökkentésről és a családokat támogató politikáról beszél a kormány, megtűri, hogy a gyermekneveléshez szükséges árucikkek, így a pelenka és a cumisüveg áfája a legmagasabb Európában.

Azt is kifogásolta, hogy az emelések ellenére a jelenlegi minimálbér a harmadik legalacsonyabb a minmálbért megállapító uniós tagállamok sorában. Megjegyezte: az infláció mértéke miatt a fizetésnövekedések mellett is csökkent a fizetések értéke az elmúlt időszakban, miközben még a magyar élelmiszerek előállításához szükséges mezőgazdasági gépeket is euróért kell megvenniük a magyar gazdáknak.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt emelte ki: egy baloldali kormány és pénzügyminiszter soha nem terjesztett volna be ilyen javaslatot, hiszen az nem megszorításokat és adóemeléseket, hanem támogatásokat és köztehercsökkentést tartalmaz. E „történelmi léptékű, bátor lépések” között említette a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, számos adó és járulék mérséklését, hangsúlyozva, az intézkedések megtételére a magyar gazdaság teljesítménye ad lehetőséget. A családtámogatási rendszert érő ellenzéki bírálat szerinte „kellően hiteltelen ahhoz, hogy akár a komédia kategóriába soroljuk”, ha felidézzük, mit tettek kormányon ezek az erők.

Szükséges elemek és csapdák

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt: vannak a törvényjavaslatnak támogatható elemei, de szerepelnek benne a megszavazását lehetetlenné tévő csapdák is. Felvetette: ezzel a módosítással a munkavállalók terheit csökkentenék, az átlagosan háromszor ekkora összeget fizető munkavállalókét nem, ez pedig „nagyon nincsen rendben”. A képviselő szerint a minimálbért nemcsak emelni kellene, de újra adómentessé is kellene tenni, ahogy növelni kell a Start-számlák állami támogatását és babakötvényre fizetett összegét is. Szorgalmazta az általános forgalmi adó csökkentését is, javasolva, hogy annak mértékét a jelenlegi 27-ről mérsékeljék az általános élelmiszereknél 18, az alapvető cikkeknél pedig öt százalékra.

Varju László (DK) szerint az eredményekről, a juttatásokról beszél a kormány, de arról nem, hogy mi azok ára. Szerinte a javasolt módosítás „a realitásoktól teljesen elrugaszkodott választási költségvetés része”, ami azt mutatja, hogy a kormányoldal a következményekkel nem számolva menekül előre, hiszen ezen kifizetések forrása nem a gazdaság teljesítménye, hanem hitelfelvétel. Ez a nagy átverés kormányának törvényjavaslata – fogalmazott az ellenzéki politikus, hangsúlyozva, hogy az állam az adókedvezmények sokszorosát szedi be a magas általános forgalmi adóval vagy az alacsony nyugdíjak révén.

Csárdi Antal (LMP) közölte: elsőre szépnek tűnik a minimálbéremelés, de a tavalyi a közelében sem volt ennek a nagyságrendnek, sőt, reálértéken egyértelmű csökkenést jelentett az infláció miatt. Úgy vélte, a javaslat a garantált bérminimum emeléséről azt jelenti, hogy a közigazgatásban dolgozók munkáját annyira értékelik, mint a legrosszabbul fizetett szakmunkásokét, ami oda vezet, hogy aki teheti, menekül a közigazgatásból. Szerinte a kormány nem tud, vagy inkább nem akar rendszerben gondolkodni. Mindazonáltal szükség van a béremelésre, azonban európai, illetve visegrádi összehasonlításban ez még mindig kevés – tette hozzá Csárdi Antal.

Forrás: Infostart.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Alig van alacsonyabb infláció a magyarnál Kelet-Közép-Európában

2022. augusztus 10. 07:39
Gyakorlatilag felrobbantak az árak az egész kelet-közép-európai régióban, a hazánknál fejlettebb Csehországban már júniusban 17 százalékos volt az infláció – derül ki térségi összehasonlításunkból.

Így üsd el az időt a karanténban! Tervezz konyhakertet a lakásba

2020. április 20. 08:03
Nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban lakik, viszont sokan szeretnek kertészkedni, és a jó hír, hogy erről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mini termőkertet ugyanis akár az otthonunkban is létrehozhatunk, ehhez azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik növénynek mennyi napfényre van szüksége, illetve a lakás mely részén érdemes az ehető növényeket termeszteni. Összegyűjtöttük a saját, beltéri kiskert kialakításához szükséges legfontosabb tudnivalókat.