KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM
2022. november 21. 10:13
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.

Az államtitkár kiemelte, a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.
A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez - tette hozzá.
Nobilis Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre. A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára. Kormányzati cél, hogy 2021-2027 között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára - emelte ki az államtitkár.
forrás: kormany.hu
Kapcsolódó cikkek
Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek
2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.
Ausztriában leálltak az eredeti Mozartkugel gyártásával
2024. december 09. 13:16
A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a zeneszerző Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” – számolt be róla a Kurier című osztrák lap.