Különleges műkincsekkel, megújult terekkel kápráztat el a fertődi Esterházy-kastély

2024. január 25. 13:44
A fertődi Esterházy-kastély megújult tereiben tartott sajtóbejárást az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft (Eszterháza Központ). A kastélyban 3705 négyzetméteren összesen 26 kiállítási tér újult meg, közel 4,3 milliárd forintnyi uniós forrásból.
Különleges műkincsekkel, megújult terekkel kápráztat el a fertődi Esterházy-kastély

Összesen 26 kiállítási tér újult meg, köztük a hercegi hálószoba is

A projekt keretében létrejöttek a középső kastélyépület keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása is megtörtént.

 
A megújult kiállítás földszinti kiállítótermeiben enteriőrjellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő" Esterházy Miklós korszakát és a 19–20. század fordulóját, a kastély második virágkorát.
 
A felújítás során nagy figyelmet kapott a helyszínek hiteles, korhű berendezése, ahol csak lehetett, igyekeztek elkerülni a másolatok használatát. A kastély eredeti berendezésének és műkincseinek visszaszerzése azonban semmiképpen nem könnyű feladat. A bejáráson megtudtuk, amellett, hogy a tárgyak nagy részét széthordták a II. világháború alatt, a szovjet katonák sokszor a műkincsekkel fizettek a helyieknek élelmiszerért és különféle szolgáltatásokért. Ez vezet ahhoz a helyzethez, hogy az osztrák, német és olasz gyűjtők mellett sokszor a helyi lakosok őriznek egy-egy tárgyat otthonukban, családi örökségnek vélve például a kínai porcelánt.
 
Távol-keleti divat a 18. századból
Restaurálták a távol-keleti divat európai virágzásának jegyében készült kínaizáló falfestményeket is, melyekhez hasonlót – ekkora felületen – nemigen találni a Kárpát-medencében. Az egyik szobában azonban kék-fehér falfestmények negatívja tűnik fel, mivel itt a cserépkályha megkormolta a falat, ezzel egészen egyedi látványt létrehozva a többi helyiséghez képest.
 
 
Modern eszközökkel restaurálták a kínaizáló falfestményeket
 
A 18. század keleti művészetekért való rajongását tovább bizonyítja a kínai lakkszoba, melynek falait Kínában készült paravánok borítják, s az egyik paravánon felelhető Mulan alakja is.
 
Interaktív időutazás a kastély emeletén
Az emeleti terekben kialakított interaktív kiállítás a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét. Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, valamint a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását.
 
A múltba visszarepítő kijelzők mellett más interaktív tárgyak is megtalálhatók a kiállításon, például kezünkbe vehetjük és megtapinthatjuk a királynő egyik leánya, Mária Krisztina ruhamásolatához felhasznált finom anyagokat. És rögtön össze is tudjuk hasonlítani a ruha eredetijével, amelyet a főhercegnő a mellette lévő festményen visel.
Mária Krisztina főhercegnő a festményen, és ruhájának másolata a bábun - Fotó: turizmus.com
 
Az emeleti terek más érdekességet is tartogatnak: egyes szobák falain kivetítve jelennek meg óriási festmények, amelyek fekete-fehérből egyszer csak színessé változnak. A kivetítés oka egyszerű: bár léteznek képek a szalon régi állapotáról, az eredeti színeket nem tudták megállapítani, így ehhez a látványos megoldáshoz folyamodtak.
Igazán fényűző az Apolló-terem - Fotó: Eszterháza Központ
 
A kastély talán egyik legérdekesebb része a 18. századi falfestésekkel díszített, egyfajta kilátónak épült Belvedere. Ablakaiból csodaszép látvány tárul az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre.
 
A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát.
Gyönyörű kilátás tárul elénk a Belvedere ablakaiból - Fotó: Eszterháza Központ
 
A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon valósulhasson meg.  Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek.Épp ezért az Eszterháza Központ célul tűzte ki, hogy közép- és hosszú távon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával a fertődi történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját. Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra szeretnék emelni, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel világszerte.
 
További információk a kiállításokról, nyitvatartásról a kastély honlapján találhatók.
 
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól

2022. december 02. 10:30
Az Airbus az évtized közepe felé kezdi meg az üzemanyagcellás hajtómű-rendszer földi és repülési tesztelését. A kísérletekre a ZEROe nevű, a kísérletek bemutatását szolgáló tesztgéppel kerül sor.
 
Az A380 MSN1 típusú, az új hidrogéntechnológiákat tesztelő repülőgépet jelenleg úgy alakítják át, hogy a folyékony hidrogéntartályokat és a hozzájuk tartozó elosztórendszereket is hordozhassa - tájékoztatott az Airbus.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

2023. május 30. 14:21
Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
A rendezvénysorozat a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően a Velencei-tónál startol június 30-án. A nyitóesten a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon tartandó gálakoncerten fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Rab Gyula, Tóth Vera, ifj. Sárközi Lali és zenekara, valamint az Urbán Verbunk. A műsor rendezője Novák Péter.