Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?

2022. december 16. 11:32
Nagyszüleink, amikor megbetegedtek, hideg-meleg vizes lábfürdőt vettek. Aligha tudták, hogy éppen Kneipp-kúrán vannak!
A Kneipp-kúra történetét kezdhetnénk úgy is, akár egy mesét. Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény bajor házaspár, akinek fia született. A kis Sebastian Kneipp okos volt, így eljutott odáig, hogy elvégezte a teológiát. Ám mire pappá szentelték, a sok nélkülözésbe belebetegedett, a 19. század halálos kórja, a tbc támadta meg a tüdejét. Már lemondtak róla, amikor kezébe került egy könyv a hideg víz gyógyító erejéről. Minden nap megmártózott a Duna jeges vizében, és láss csodát, meggyógyult!
Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?
Hogy másoknak is segíteni tudjon, a vízkúrát egy teljes életmódprogrammá fejlesztette, ahol a hangsúly a megelőzésen van. A vízkezelést növényi alapú gyógytermékekkel, mozgásterápiával, egészséges étkezéssel egészítette ki. Terápiájának ötödik pillére a testi-lelki egyensúly megteremtése. Máig fennmaradt gyógynövényes receptjei alapján teákat, krémeket készítenek. Meglátása szerint az egészséges étkezés „legyen egyszerű, jó, tápláló és olcsó”, készüljön hazai alapanyagokból.
 
Ám nemcsak a vízkúra fűződik a nevéhez, hanem a Kneipp-ösvény is. Előírta, hogy a betegek nyáron mezítláb járkáljanak a harmatos fűben vagy a patak hideg vizében. A hideg víz és a meleg levegő váltakozása igen jót tesz az érrendszernek.
 
De mit tehetünk ilyenkor télen? Egyrészt számos hazai fürdőben találunk Kneipp-taposómedencét. Ezek hideg, illetve meleg vízzel vannak töltve, amelyekben felváltva kell sétálni. A hatást még fokozzák a medencék alján elhelyezett kerek kövek. Másrészt kipróbálhatjuk a Kneipp-száraztaposót is, ahol eltérő méretű kövek, kavicsok, fenyőkéreg, toboz, homok alkotta felületeken sétálhatunk. Természetesen mezítláb!
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon

2023. május 05. 14:11
Bár a tavalyi aszály elijesztette őket, idén újra költ az énekes hattyú az Ipoly mocsaraiban.
 
Miután 2021-ben két pár is fészkelt, a tavalyi szárazságban eltűntek az énekes hattyúk az Ipoly-menti mocsarakból. Szerencsére idén tavasszal újra megjelentek, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei április közepén rájuk is bukkantak a Nagy-sziget élőhelyrekonstrukciós területen. A meglelt hattyúpár 6 tojást őriz fészkében, írta meg a Turista Magazin.

Rómából 2 óra 45 perc alatt száguld Milánóba az új expresszvonat

2023. február 17. 11:41
Az olasz állami vasúttársaság új nagysebességű vonatjáratot indított, amely 2 óra és 45 perc alatt köti össze Rómát és Milánót. Az eddigi leggyorsabb csatlakozás 2 óra 59 perc volt, így az új expresszvonat lesz a leggyorsabb összeköttetés a két nagyváros között.
A többi olasz szuperexpresszhez hasonlóan Frecciarossa márkanév alatt közlekedő közvetlen járatok elkerülik mindkét város főpályaudvarát, a vonatok Rómában a Tiburtina, Milánóban pedig a Rogerodo állomásokról indulnak. A nagyvárosok külső részein található két vasútállomásról tömegközlekedéssel könnyen elérhető mind Milánó, mind Róma központi része.