Laborvizsgálat: a magánegészségügyben már elérhető a csúcstechnológia

2023. szeptember 14. 17:39
Világszínvonalú technológiával felszerelt központi laboratóriummal egészült ki a TritonLife csoport szolgáltatásainak köre. Az idén már a legnagyobb magyarországi magánegészségügyi szolgáltatóvá nőtt magyar vállalat ma bemutatott budapesti bázisa több mint egymilliárd forintos beruházással jött létre, és évente akár 10 millió minta vizsgálatára is alkalmas, és a közfinanszírozott ellátásban is részt vesz. Az idén átadott miskolci magánkórház és a veszprémi diagnosztikai központ után a laboratóriumi központtal még nem ért véget a TritonLife terjeszkedése.
Laborvizsgálat: a magánegészségügyben már elérhető a csúcstechnológia
A TritonLife vezetősége,  Latkóczy Krisztina, Fábián Lajos és Haraszti Péter a sajtótájékoztatón  - Fotó: Kallus György / Világgazdaság
 
Évente akár tízmillió teszt elvégzésére alkalmas laboratóriumi diagnosztikai központot hozott létre több mint egymilliárd forintos beruházással a TritonLife csoport Budapesten. 
 
A magyar tulajdonban lévő magánegészségügyi szolgáltató ma átadott központi laboratóriuma, a TritonLabs a beruházócég 21 saját ellátóhelye mellett már több mint 20 egészségügyi szolgáltatóval,  illetve vérvételi hellyel szerződött.
 
A XIII. kerületi Fáy utcában átadott, 1200 négyzetméteres laboratóriumot világszínvonalú technológiával szerelték fel, ezáltal ott olyan különleges tesztek is elvégezhetők, amelyekhez eddig a legnagyobb szolgáltatók is külföldi laborokba küldtek mintákat.
 
A nagy magánszolgáltatóknál megvalósuló több millió orvos-beteg találkozás, akár tízmillió laborvizsgálat, több tízezer nagyműtét és képalkotó diagnosztikai vizsgálat az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti,hiszen ezek nélkül még hosszabbak lennének a várólisták – emelte ki Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Társelnöke, és Egészségügyi Tagozatának elnöke.
 
Magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife: több megyéből is fogadják a várólistás betegeket
Évente három-négyezer műtétre kerülhet sor az új miskolci magánkórházban, a TritonLife csoport hárommilliárd forintos beruházásából megvalósult komplexumban, amely a helyi MacroKlinikával együttműködve az ország első, teljes betegutat kiszolgáló vidéki magánegészségügyi ellátórendszerét alkotja.
 
Az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már olyankor kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor a klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, amikor még van mód beavatkozásra a visszafordíthatatlan betegség kialakulása előtt. Ilyen többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, a szívinfarktus vagy a daganatos betegségek nagy része is. 
 
Laboratóriumi vizsgálatok képezik a legtöbb diagnózis alapját, megerősítenek vagy kizárnak diagnosztikai feltételezéseket. Segítségükkel lehet nyomon követni a beteg állapotának javulását, ellenőrizni a terápia hatékonyságát, felmérni egy tervezett orvosi beavatkozás lehetséges kockázatait, de szűrésként életeket hosszabbíthat.
TritonLabs
Évente 10 millió minta vizsgálatára méretezték a TritonLabs kapacitását - Fotó: Kallus György / Világgazdaság
 
A három hónapja működő laboratórium év végére egymillió, később évente akár 10 millió vizsgálat elvégzésére is alkalmas – összegezte a beruházás volumenét Haraszti Péter, a TritonLife csoport alapító-vezérigazgatója, aki nem titkolta, hogy a közfinanszírozott vizsgálatokba is bekapcsolódó, Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb megoldásait kínáló laboratóriumi szolgáltatásaival a TritonLabs erős szereplő lesz a magyarországi piacon. 
 
A csúcstechnológiás, nagy kapacitású központi labor felépítésével  a cégcsoport a teljes betegutat lefedi, a járó- és fekvőbeteg-ellátástól, a diagnosztikai központon át a laborvizsgálatig. A TritonLife  a tavalyi 17,5 milliárd forintos bevételével még második, idén viszont már a legnagyobb bevételű, legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatóvá előlépett társaság további fejlesztéseket végez és ad át hamarosan – tudtuk meg.
Mintaszortírozó automata - Fotó: Mohai Balázs / TritonLife
 
Kelet-Közép-Európa leginnovatívabb laboratóriumi hálózatának sajtóbemutatóján elhangzott, hogy a  laboratóriumi diagnosztikai hibák 70 százaléka a vizsgálóhelyre érkezés előtt történik. A TritonLabs által kidolgozott informatikai protokoll segítségével ezen hibák elkerülhetőek, a páciens- és vizsgálati adatok elektronikus továbbítása megakadályozza a manuális hibalehetőségeket. 
 
„A protokoll kidolgozása egyéves szakmai munka eredménye” – mondta Latkóczy Krisztina, a  TritonLabs igazgatója. Mint megtudtuk, a magánegészségügyi szolgáltató cég tervezi a szakorvosképzésbe való bekapcsolódást, a továbbtanulóknak pedig vezetett labortúrákkal segítik a pályaválasztást.
 
A TritonLabs az ország különböző pontjairól fogad mintákat, amelyek szállítását a cég saját logisztikai hálózatán keresztül biztosítja, jellemzően egy napon belüli eredményközléssel.
 
Mint megtudtuk, az idén átadott miskolci magánkórház és a veszprémi diagnosztikai központ után a laboratóriumi központtal még nem ért véget a TritonLife terjeszkedése.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk: Ma megbénulhat Franciaország

2023. január 19. 10:24
Országos sztrájkkal tiltakozik Franciaországban valamennyi szakszervezet a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. A munkabeszüntetés az előrejelzések szerint jelentős közlekedési fennakadásokat okoz, és hatása az oktatásban is erőteljes lesz, miután az általános iskolai tanárok 70 százaléka, a középiskolaiaknak pedig fele csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.
A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt, és ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a minimumnyugdíj havi összegét. A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. Élisabeth Borne miniszterelnök szerint a reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség.

Olyan energetikai fejlesztések folynak hazánkban, amilyenek még soha nem folytak

2023. február 27. 10:19
74 milliárd forintba kerülő fejlesztéscsomag jön, mutatjuk, mire költik el.
 
15 ezer beruházás
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a magyar nemzeti villamosenergia-hálózat fejlesztése drámaian gyors ütemben halad. A következő években több százmilliárd forintos új beruházások is várhatóak, főként uniós forrásokból - írta meg a g7.hu. Az a tény azonban, hogy a most induló projektek megvalósítása évekig tart, talán nem éppen az a hír, amit a hazai napenergia-rendszerek telepítésébe belevágók szerettek volna hallani. A g7 cikke szerint most a kormányzaton a sor, hogy lépéseket tegyen a háztetőkön elhelyezett napelemek hálózati visszakapcsolása érdekében. Az E.ON csoport a következő években több mint 15 ezer kisebb-nagyobb beruházást tervez megvalósítani a Dunántúlon és Pest megyében.