Lavrov: a Nyugat nem teljesíti a gabonaegyezmény megújításának feltételeit

2023. július 10. 14:02
A Nyugat nem teljesíti a fekete-tengeri gabonaszállításra vonatkozó, egy hét múlva lejáró egyezmény megújításának feltételeit - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során.
Lavrov: a Nyugat nem teljesíti a gabonaegyezmény megújításának feltételeit

A feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése - emlékeztetett az orosz külügyminisztérium vasárnap.

A Törökország és az ENSZ közvetítésével 2022 nyarán létrejött megállapodás július 17-én jár le. Az egyezmény véget vetett az ukrajnai fekete-tengeri kikötők hónapokig tartó orosz blokádjának.

Az ENSZ felszólította a feleket, hogy a globális élelmezésbiztonság biztosítása érdekében hosszabbítsák meg a megállapodást. A török és az orosz külügyminiszter beszélt arról is, hogy Törökország - Moszkva által kifogásolt módon - hazaengedett olyan ukrán tiszteket, akik részt vettek a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében.
 
Orosz források szerint Ankara és Moszkva megerősítette a további szoros együttműködés szükségességét, annak ellenére, hogy az orosz kormány elégedetlenségének adott hangot az Azov ezred parancsnokainak hazatérése és az Ukrajnának szállított fegyverek miatt.
 
forrás: agrotrend.hu
 
 

 

Kapcsolódó cikkek

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

2023. június 02. 11:50
Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.
 

A víz vagy túl sok, vagy túl kevés!

2023. december 05. 14:10
Az elmúlt két évtized tapasztalatai, valamint a klímaelőrejelzések arra engednek következteti, hogy mihamarabb fel kell készülni a szélsőségekre, de várhatóan leginkább egyre gyakoribbá váló vízhiányos időszakokra, különös tekintettel a síkvidéki területeken!