Lázár: biztos, hogy perre megyünk Brüsszellel a magyar földek miatt

2016. október 28. 12:25
Elkerülhetetlen, hogy bírósági útra terelődjön a magyar földforgalmi törvény ügye – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Európai Bizottság (EB) ugyanis egy kötelezettségszegési eljárás keretében ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek is korlátlanul vehessenek Magyarországon termőföldeket, a kormány viszont ezt továbbra sem kívánja engedélyezni.

November 15-ig válaszol a kormány arra a levélre, amelyet az Európai Bizottság küldött a magyar földforgalmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás részeként – közölte mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Az EB a miniszter szerint ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország az itteni földvásárlási lehetőséget külföldi állampolgároknak, illetve jogi személyeknek is tegye lehetővé.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Elkerülhetetlen a bírósági út – fogalmazott az ügy kapcsán Lázár János. A kormány ugyanis a magyarországi földvásárlást külföldi állampolgároknak és jogi személyeknek nem kívánja engedélyezni, további tárgyalásokra pedig a miniszter szerint nincs lehetőség, mivel Brüsszel minden magyar javaslattól elzárkózik.

Ma Magyarország olyan természetes személyek vásárolhatnak földeket, akik megfelelnek az úgynevezett földműves kritériumoknak és nyilvántartásába vetetik magukat. Egy magánszemély maximum 300 hektár tulajdonjogát szerezheti meg.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Kell adózni a gombaszedés után, de kevesebbet mint eddig

2016. március 30. 09:33
Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág – írja a hirado.hu.

Szabadság után indul a felmondási hullám

2018. augusztus 21. 07:37
Egy nemzetközi vizsgálat szerint a nyaraláskor jönnek rá a legtöbben, hogy a munka és a magánélet nincs egyensúlyban esetükben. Emellett a munkaerőhiány egyre nagyobb stresszt okoz, másfelől épp emiatt váltanak könnyebben.