Lázár: biztos, hogy perre megyünk Brüsszellel a magyar földek miatt

2016. október 28. 12:25
Elkerülhetetlen, hogy bírósági útra terelődjön a magyar földforgalmi törvény ügye – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Európai Bizottság (EB) ugyanis egy kötelezettségszegési eljárás keretében ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek is korlátlanul vehessenek Magyarországon termőföldeket, a kormány viszont ezt továbbra sem kívánja engedélyezni.

November 15-ig válaszol a kormány arra a levélre, amelyet az Európai Bizottság küldött a magyar földforgalmi törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás részeként – közölte mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Az EB a miniszter szerint ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország az itteni földvásárlási lehetőséget külföldi állampolgároknak, illetve jogi személyeknek is tegye lehetővé.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Elkerülhetetlen a bírósági út – fogalmazott az ügy kapcsán Lázár János. A kormány ugyanis a magyarországi földvásárlást külföldi állampolgároknak és jogi személyeknek nem kívánja engedélyezni, további tárgyalásokra pedig a miniszter szerint nincs lehetőség, mivel Brüsszel minden magyar javaslattól elzárkózik.

Ma Magyarország olyan természetes személyek vásárolhatnak földeket, akik megfelelnek az úgynevezett földműves kritériumoknak és nyilvántartásába vetetik magukat. Egy magánszemély maximum 300 hektár tulajdonjogát szerezheti meg.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg tojás kerül feketén a magyar boltokba

2016. október 21. 08:45
Miközben a magyarországi tojástermelés nő, a tojás iránti kereslete csökken. A hazai termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul. A behozott tojások 25-30 százaléka ugyanakkor ellenőrizetlenül jut el a fogyasztókhoz.

Még mindig Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni

2017. május 24. 08:31
Annak ellenére,hogy idén öt százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok, húsz ország összehasonlításában mégis az utolsó lett a foglalkoztatásra jutó terhek tekintetében,derül ki a Mazars kimutatásából, amelyről az Index ír.