Lázár János megtette a béremelési ajánlatát

2024. január 19. 12:41
Három év alatt legalább 25%-os, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelés – ez a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) ajánlata a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói számára.
A szakszervezetek időt kértek. Az egyeztetések a tervek szerint ebben a hónapban folytatódnak. 
Lázár János megtette a béremelési ajánlatát
Mindez a cégcsoport keddi közleményéből derül ki. Délelőtt személyesen Lázár János részvételével zajlottak a bértárgyalások. A miniszter hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett a vállalatcsoport munkavállaló számára. Ennek első eleme lenne a legalább havi hetvenezer forintos béremelés. A tulajdonosi-munkáltatói ajánlat szerint a bérek összességében legalább 25%-kal emelkednek a hároméves fejlesztési ciklus egésze alatt, amelynek mértékétől felfelé el lehet térni az éves bértárgyalások során, lefelé azonban nem.
MÁV-VOLÁN-csoport CSÉT ülés - fotó: MÁV
A szakszervezetek többsége időt kért, hogy az általuk képviselt munkavállalókkal közösen alakítsák ki álláspontjukat, szerezzenek mandátumot. A felek megállapodtak abban, hogy az egyeztetések januárban folytatódnak. 
 
Kérdés persze, hogy ez elég lesz-e arra, hogy elmaradjon a MÁV-Volánnál körvonalazódó sztrájk. Mint lapunk is megírta, közel hatezer volános sofőr támogatja az újabb munkabeszüntetést.
Lázár János megtette ajánlatát, a szakszervezeteknél pattog a labda -  Economx.hu
A Mozdonyvezetők Szakszervezete pedig bejelentette, hogy legalább 18 százalékos bért követelnek. Ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is.
Sztrájkolni készülnek a mozdonyvezetők márciustól
forrás: nepszava.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Idén is meghirdették a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

2023. november 21. 13:38
A pályázatra azon Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek jelentkezhetnek, amelyek 2023-ban kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítményt értek el. A jelentkezések 2024. február 5-éig adhatók be. A nagydíj mellett további nyolc kategóriában díjazzák a jelentős innovációs teljesítményeket.

Megfelelő mennyiségben és minőségben is rendelkezésre áll a tűzifa

2023. október 24. 18:03
Az állami erdészeti társaságok továbbra is prioritásként kezelik a lakosság tűzifa igényét és folyamatosan szolgálják ki a vevőket – közölte Nagy István agrárminiszter.
 
A miniszter kiemelte, a tavalyi évet megelőző időszakra jellemző átlagos nagyságú a tűzifa iránti kereslet. Az állami erdészeti társaságok felkészültek és megfelelő mennyiségben és minőségben rendelkezésre áll náluk a lakosság, illetve a szociális tüzelőanyag-program részére a tűzifa – tette hozzá.