Lázár János : új mezőgazdasági new-dealre van szükség

2020. augusztus 25. 09:28
Nemzeti mintagazdaság létrehozása a cél Mezőhegyesen - hangsúlyozta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.
Lázár János : új mezőgazdasági new-dealre van szükség

A kormánybiztos hangsúlyozta: a ménesbirtok és tangazdaság minta lehet annak bemutatására, hogyan lehet a 21. században modern technológiai eszközökkel hatékonyan gazdálkodni - írta az Infostart. Lázár János kiemelte, az elmúlt két évben Mezőhegyesen új üzemet szerveztek, korszerűsítettek, fejlesztettek, 500 munkavállalónak adnak munkát.

A kormánybiztos részletezte, hogy 4,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépekre, eszközökre. Példaként említette, hogy Mezőhegyes az első olyan birtok Magyarországon, ahol drónok segítségével agrárdigitalizációs, precíziós adatgyűjtés folyik, ezzel segítik a növénytermesztési ágazatot, 6600 hektáron pontosan lehet tudni a talaj minőségét.

Fotó: flickr.com

Lázár János úgy fogalmazott, hogy a gépek megvásárlása, a digitális fejlesztés, az agrárinformatikusok alkalmazása után eljutottak oda, hogy megkezdhetik az állattenyésztés modernizációját is. Ennek részeként 880 férőhelyes, két istállóból álló tehenészetet alakítottak ki, amely a világ legmodernebb technológiáját használja.

A beruházás összértéke 2,7 milliárd forint. A mintaberuházás pedig olyan program, amelyet Magyarországon bárki megtekinthet, és levonhatja a gazdasági tanulságokat - tette hozzá.

Kovács Norbert vezérigazgató elmondta, az istálló a műszaki átadás-átvétel lezárására vár, ezt követően kezdődik a tehenek betelepítése, a termelés.

A kormánybiztos szólt arról is: az öntözésfejlesztésre 8,5 milliárd forintot biztosít a kormány, a beruházás szeptemberben kezdődik, és a cég 2022-re nemcsak a legmodernebb gépállománnyal, digitalizált, precíziós gazdálkodással, a legmodernebb szarvasmarha teleppel rendelkezik majd, hanem 5500 hektár egybefüggő területen öntözést is biztosít - tette hozzá.

Fotó: wikipedia

Lázár János beszámolt arról is, hogy Mezőhegyesen vetőmagot állítanak elő, egyebek közt a birtok saját maga termeli meg az alapanyagot, és csomagolt készáruval lép a piacra.

Megjegyezte, Magyarország 20 millió ember élelmiszerrel való ellátására lenne képes, ezzel szemben jelentős az élelmiszerbehozatal. Az egyik legfontosabb célkitűzésüknek nevezte, hogy a nagyvároson kívül élő emberek számára is lehetőséget teremtsenek. Ennek elengedhetetlen követelménye az agrárium fejlődése, ebben pedig a legfontosabb esélyt a feldolgozóipar, az élelmiszeripar jelenti - mondta.

Ha lesz 80 százalékban nemzeti kézben lévő feldolgozóipar, akkor el lehet mondani, hogy az elfogyasztott élelmiszer 80 százaléka magyar eredetű. Azon kell dolgozni, hogy a kormány új mezőgazdasági new-dealt indítson, minél több forrást biztosítson vidéken az agrárfejlesztésekre. Szükség van egy új feldolgozóipari tervre Magyarországon - mondta Lázár János.

agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése

2019. november 29. 08:17
Az agráriumban és abból élőknek elemi érdeke, hogy az ágazat visszakapja, visszaszerezze társadalmi elfogadottságát, gazdasági súlyát. Ehhez az Agrárminisztérium szak- és támogatáspolitikája mellett a mezőgazdaságban a generációváltás, az új technológiák bevezetése és alkalmazása, a hatékonyságnövelés, továbbá a szaktárca, a kamara, valamint az érdekképviseleti szervek együttműködése is szükséges – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége VII. kongresszusán.

AM: Brüsszel jogalap nélkül akarja rákényszeríteni akaratát a gazdákra

2021. október 12. 08:19
Hazánk kezdeményezésére szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai – közölte facebook oldalán Nagy István agrárminiszter. Tájékoztatása szerint az elmúlt két év erőfeszítéseinek köszönhetően, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ezzel lehetőség nyílik a származási országok pontos feltüntetésére, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik majd a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.