Lecsapott a hidegfront, és ezt most szó szerint megfizetjük

2024. április 16. 13:19
Hétfőn az ország egész területére megérkezett a lehűlés, a hidegfront. A dolog különös pikantériája, hogy az október 15-től kezdődött kedvezményes H tarifás fűtési idény pont hétfőn, azaz április 15-én zárult. A hidegebb időjárás tartósan velünk marad, ugyanakkor a jutányos árszabás idén legközelebb csak ősszel lesz megint elérhető. A témával kapcsolatos megkeresésünkre külön reagált az MVM.
Lecsapott a hidegfront, és ezt most szó szerint megfizetjük
Hétfőn lecsapott a hidegfront, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye térségében felhőszakadásszerű eső és jégeső zúdult le. A hideg levegő beáramlása után több Celsius-fokot visszaesett a hőmérséklet. Ahogy korábban megírtuk, a lehűlés tartósan velünk lesz, hiszen kedden többnyire borult lesz az ég, és erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A hidegfront tovább terjeszkedett a déli tájak felé, így egyre több helyen várható eső és zápor.
Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak
 
Egyszerre jött el a hidegfront és a H tarifa vége
Sokan vették ezt tudomásul egykedvűen, ám vannak, akiknek igencsak fájó dátum lett ezzel április 15. Pont hétfőn ért véget ugyanis az október 15-ől kezdődő H tarifás fűtési idény. Már foglalkoztunk azzal, hogy a 2010 óta elérhető kedvezményes áramdíjszabást azért hozták létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig.
 
A DÍJA KILOWATTÓRÁNKÉNT 23,5 FORINT, ÉS A H ÁRSZABÁS ESETÉN A FŰTÉSI IDÉNY FOGYASZTÁSÁRA NEM KERÜL ALKALMAZÁSRA LAKOSSÁGI PIACI ÁR, AZAZ NINCS KORLÁTOZVA A FOGYASZTÁS.
 
A H tarifa a hőszivattyús elven működő, megújuló energiát hasznosító berendezésekre igényelhető, amelyeknek a fűtési jósági foka legalább 3,4 (SCOP/A, azaz a szezonális jósági foka mellett ≥3,4, azaz 1 kW felvett energiából legalább 3,4 kW-nyi fűtési hőenergiát képesek előállítani). Az MVM többször – az energiaválság közepén is – figyelmeztetett, a H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása.
 
Tehát két nagyon nagy előnye van:
  • Alacsony a díjszabása, hiszen a 2022. augusztus 1-től alkalmazott rezsiszabályok értelmében a hőszivattyús áramtarifa díja nem változott, továbbra is mintegy 23,5 Ft/kWh.
  • Nem vonatkozik rá átlagfogyasztási korlátozás sem, tehát bármennyit is fogyaszt a hőszivattyúnk vagy a klímánk, a 23,5 forintos kWh-árat fizetjük a fűtési időszakban.
Ám most leszögezhető, a hidegfronttal egyszerre érkezett meg a H tarifás fűtési idény vége is. Azaz mostantól a 35 forintos piaci árat fizetik a H tarifás fogyasztók is, ha pedig ez a mérőóra is átlépi az átlagfogyasztás mértékét, azaz a 2523 kilowattóra/évet, akkor már 70 forinttal kell számolni. Ez pedig egy hidegebb szeptember vagy október esetén jelentős összegeket vehet ki a családok pénztárcájából. 
 
A Kiderül előrejelzése szerint az átvonuló hidegfront csapadékot, szelet és jelentős lehűlést is hoz. A héten marad a hűvös, változékony időjárás. A HungaroMet előrejelzése szerint kedden többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett még kisüthet a nap. A nyáriasan meleg időnek egy ideig búcsút inthetünk, a markáns lehűlést hozó front hatására keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
 
Nagyon fontos a H tarifa
A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása – összegezte az Index megkeresésére az MVM. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig napszaktól függetlenül folyamatosan. A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes splitklímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.
 
A SCOP (szezonális fűtési jóságfok) a hőszivattyú/légkondicionáló rendszerek esetében alkalmazandó szezonális teljesítmény-együttható, amely a készülék fűtés esetén jellemző energiahatékonysági jósági fokát mutatja, azaz hogy a befektetett villamos energiából mennyi hőenergiát lehet kinyerni.
 
A H tarifa – SCOP-értékhez kötött – feltétele miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel (így például infrapanel vagy elektromos radiátor működtetésére sem), még akkor sem, ha azokat napelemes rendszerrel együtt üzemeltetjük. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát. A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb, alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is.
Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!
Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével életbe lépő változások (rezsicsökkentés módosítása) nem érintették a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és a fűtési időszakban az igénybe vehető mennyisége nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek a mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség.
 
forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Farkas András: már júniusban jöhet a következő nyugdíjemelés

2023. január 10. 10:43
A 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés rekordnak számít, az infláció mértéke miatt azonban a nyugdíjszakértő biztos abban, menet közben újabb emelésre lesz szükség.
Januárban 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez minden egyéb ellátással együtt összesen két és fél millió embert érint. "Ez a 15 százalék a legmagasabb emelés, ami valahol volt a magyar nyugdíjak történetében. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez sem lesz elegendő a 2023-as infláció ellenében" – mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.

Saját villamos energiát termel a Magyar Suzuki

2024. február 27. 15:19
Helyben előállított villamos energia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is átadták az esztergomi autógyár napelemparkját. A teljes beruházás csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg, és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátását.