Bedőlt a német ipar és a GDP-t is rántotta magával

2024. január 15. 14:39
A német GDP 0,3 százalékkal csökkent tavaly, az ipari teljesítmény is durván visszaesett.
 
A Destatis előzetes adatai szerint 2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, melyen belül 0,4 százalékkal zsugorodott az ipar 85 százalékát kitevő feldolgozóipar. Az építőipar mindössze 0,2 százalékkal növekedett.
Bedőlt a német ipar és a GDP-t is rántotta magával
A háztartások fogyasztása 0,8 százalékkal csökkent 2022-hez képest, leginkább a magas fogyasztói árak miatt. Az export 1,8, az import pedig 3 százalékkal esett vissza. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor 0,7 százalékkal nőtt.
 
A német GDP 2022-ben 1,8 százalékkal, 2021-ben pedig 3,2 százalékkal emelkedett.
 
Ruth Brand, a Destatis elnöke közleményében hangsúlyozta, az általános gazdasági fejlődés megingott Németországban. Hozzátette, hogy ugyan az infláció növekedése enyhült, továbbra is magasak maradnak az árak az egész gazdaságban. Ezen felül az emelkedő kamat, valamint a gyengébb hazai és külföldi kereslet is „megtette a hatását.”
Tizenhét év növekedés után földbe állt a német építőipar
Az előzetes adatok szerint ugyanakkor a német gazdaság elkerüli a recessziót, mivel a korábbi, harmadik negyedéves 0,1 százalékos GDP-csökkenésre vonatkozó adatot a Destatis stagnálásra módosította. A Bundesbank idén szerény 0,4 százalékos gazdasági növekedésre számít.
 
Nincs B-terv, apokalipszis előtt a német szupermarketek
Pánikvásárlásba kezdtek a németek, mert a napok óta tartó gazdatüntetések miatt egyre több szupermarketben elmaradnak a polcokról az alapvető élelmiszerek, főként a friss húsok, a felvágottak és a zöldségek. A kereskedők aggódnak, hogy az ellátás helyzete még rosszabbra fordul a jövő hétre.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Működik a Jéger, mégis esik az eső – mi az igazság a jégkármérséklő rendszerrel kapcsolatban?

2023. június 14. 11:24
Kocsis Áronnal, a NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer vezetőjével beszélgettünk.
 
A NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-Mezőfalva kétnapos rendezvényen az érdeklődők a Jéger működését is jobban megismerhették, hiszen a rendszert működtető szakértők is jelen voltak az eseményen.

Ágazati képzőközpontot avattak Szekszárdon

2023. június 13. 15:29
Az agrárszakképzési centrumokban és a hozzájuk tartozó iskolákban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi években, ami több ünnepélyes épületátadásra és avatásra alkalmat adott.
Május 18-án került sor a legutóbbira, a „GINOP-6-2. 7-20-2021-00002 Tolna megyei agrár-szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása” című pályázatot lezáró ünnepélyt rendezte Szekszárdon a Déli Agrárszakképzési Centrum.