Bedőlt a német ipar és a GDP-t is rántotta magával

2024. január 15. 14:39
A német GDP 0,3 százalékkal csökkent tavaly, az ipari teljesítmény is durván visszaesett.
 
A Destatis előzetes adatai szerint 2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, melyen belül 0,4 százalékkal zsugorodott az ipar 85 százalékát kitevő feldolgozóipar. Az építőipar mindössze 0,2 százalékkal növekedett.
Bedőlt a német ipar és a GDP-t is rántotta magával
A háztartások fogyasztása 0,8 százalékkal csökkent 2022-hez képest, leginkább a magas fogyasztói árak miatt. Az export 1,8, az import pedig 3 százalékkal esett vissza. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor 0,7 százalékkal nőtt.
 
A német GDP 2022-ben 1,8 százalékkal, 2021-ben pedig 3,2 százalékkal emelkedett.
 
Ruth Brand, a Destatis elnöke közleményében hangsúlyozta, az általános gazdasági fejlődés megingott Németországban. Hozzátette, hogy ugyan az infláció növekedése enyhült, továbbra is magasak maradnak az árak az egész gazdaságban. Ezen felül az emelkedő kamat, valamint a gyengébb hazai és külföldi kereslet is „megtette a hatását.”
Tizenhét év növekedés után földbe állt a német építőipar
Az előzetes adatok szerint ugyanakkor a német gazdaság elkerüli a recessziót, mivel a korábbi, harmadik negyedéves 0,1 százalékos GDP-csökkenésre vonatkozó adatot a Destatis stagnálásra módosította. A Bundesbank idén szerény 0,4 százalékos gazdasági növekedésre számít.
 
Nincs B-terv, apokalipszis előtt a német szupermarketek
Pánikvásárlásba kezdtek a németek, mert a napok óta tartó gazdatüntetések miatt egyre több szupermarketben elmaradnak a polcokról az alapvető élelmiszerek, főként a friss húsok, a felvágottak és a zöldségek. A kereskedők aggódnak, hogy az ellátás helyzete még rosszabbra fordul a jövő hétre.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Uniós ügynökség: a glifozát nem jelent elfogadhatatlan kockázatot az egészségre és a környezetre

2023. július 27. 14:01
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során - idézte az MTI az uniós szervezet jelentését.
 

A hétvégi szélvihar számlája: közel 2 milliárd a kár és ez még nem a vége

2023. február 10. 13:13
Hatalmas pusztítást okozott a szélvihar.
 
A múlt szombati vihar pusztításai megközelíthetik a tavaly január 30-i orkán okozta károkat, amikor közel 3,5 milliárd forint volt a károk összege – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel febr.7.-én, kedden.
 
A közlemény szerint a február 4-i szélvihar nyomán özönlenek a bejelentések a biztosítókhoz: hétfő estig 13 ezren fordultak a társaságokhoz az okozott károk miatt, de ez a következő napokban várhatóan még jelentősen nő. Az ország egész területére kiterjednek a károk, a települések közül Budapest mellett Pécsről, Kaposvárról, Székesfehérvárból, Tatabányáról, Bajáról, Szekszárdról, Felcsútról, Nyírvasváriból érkezett nagy számú bejelentés.