Legyen zöldebb a magyar KAP

2022. július 15. 08:25
A KAP Stratégiai Terv benyújtását követően megkezdődött a Bizottság általi jóváhagyási folyamat, az első hivatalos észrevételeket pedig április végén tették közzé. A tagállamok zöméhez hasonlóan többek között azt is kifogásolták, hogy a terv éghajlat- és környezetvédelmi szempontból nem elég ambiciózus.
Legyen zöldebb a magyar KAP

A Bizottság már március végén megküldte a KAP Stratégiai Tervek tartalmára vonatkozó hivatalos levelét azon 19 tagállam – köztük Magyarország – számára, akik 2021. év végéig sikeresen benyújtották azt. Az átláthatóság jegyében a tervekre tett részletes észrevételeket, valamint a tagállam arra adott hivatalos válaszát néhány héttel később nyilvánosságra is hozták, így azokba bárki betekintést nyerhet. A magyar KAP Stratégiai Tervre összesen 425 komment érkezett, amely az általános megjegyzésektől kezdve a technikai szintű tisztázó kérdésekig veszi sorra a Bizottság véleményét.

A benyújtott terv kapcsán a Bizottság javasolja, hogy Magyarország jelentősen fejlessze azt a tartalom, a koherencia, a meghozott döntések indokoltsága, valamint a tervezet gazdasági, környezeti, éghajlati és szociális célkitűzések szempontjából. Megítélése szerint a tervezett intézkedések nem járulnak hozzá kellőképpen a gazdasági fenntarthatósághoz, emellett megkérdőjelezi annak várható hatékonyságát, annak kapcsán, hogy a mezőgazdasági üzemek jövedelme és a mezőgazdasági termelőknek az értékláncban elfoglalt helyzete jelentős javulást érjen el. Ezenfelül az új elemként bevezetett újraelosztó (redisztributív) támogatás esetében a Bizottság szükségesnek ítéli meg a támogatási konstrukció felülvizsgálatát, egyben a kifizetési plafonként meghatározott maximális (300 hektáros) birtokméretet is.

Az idén februárban kitört ukrán–orosz háború új, nem várt körülményeket teremtett az EU és számos harmadik ország biztonságos élelmiszer-ellátása terén, amely felülírta a tervezéskor korábban felvázolt európai agrár-élelmiszeripari helyzetképet. Tekintettel a háború miatt kialakult helyzetre, a Bizottság sürgeti Magyarországot, hogy olyan beavatkozásokat is mérlegeljen, amelyek segítenek csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól és más külső forrásból származó inputanyagoktól való függőséget.

A zöld felépítményt illetően a Bizottság még részletesebb alátámasztást tart szükségesnek. A megküldött vélemény szerint a magyar KAP Stratégiai Terv nem elég ambiciózus, különösen az ammóniakibocsátás csökkentése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a szénmegkötés, a biológiai sokféleség szempontjai, a Natura 2000, a tápanyaggazdálkodás, a növényvédő szerek használatának csökkentése, az erdősítés, az agrár-erdészet és a helyreállítás, valamint az erdei ökoszisztémák védelme terén. Az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát tekintve is magasabb célértéket vár el, mivel a 2027-re kitűzött 10%-ra történő emelést kevésnek ítélte meg. Emellett a Bizottság kérte Magyarországot, hogy növelje a tájképi elemek megőrzésére szolgáló területet, tekintve, hogy a nagy változatosságú tájképi elemek magyarországi aránya (3,3%) jelenleg az uniós átlag (4,6%) és a 10%-os uniós célkitűzés alatt van.

A Bizottság észrevételeire tett hivatalos választ már meg is küldte az Agrárminisztérium, amely szintén elérhető az Európai Bizottság erre a célra létrehozott weboldalán. A formális levélváltáson felül a részletkérdéseket érintő technikai egyeztetések még jelenleg is zajlanak. Reményeink szerint legalább a zöld felépítményt érintő előírásokról sikerül hamarosan megállapodni, mivel a gazdáknak már nyár elején számos kérdésben döntést kell hozniuk annak érdekében, hogy a következő évi kapcsolódó támogatásokat le tudják majd hívni.

forrás: NAK-Lap, Horváth Dóra

www.mak.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar agrárium életét egyre jobban érdekli a média is

2020. február 05. 08:57
Ugyan fellelhetőek a különböző rádió- és televízió műsorokban a mezőgazdasággal foglalkozó témák, de az aktualitások mellett most megjelent egy új rádió, ahol fiatalok indítottak útjára egy teljesen új és teljesen egyedi műsort, amely az agrárium szereplőit szólaltatja meg.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020. december 04. 08:25
2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.