Lekörözte a világot a 15 éves magyar fiú madárfotója

2019. augusztus 22. 09:05
Hatalmas elismerés az első hely a rangos nemzetközi versenyen.

A Bird Photographer of the Year (BPOTY) nemzetközi fotópályázatán idén a 15 éves fiatal magyar fiú, Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el az Év Ifjú Madárfotósa címet és ezzel a kategória aranyérmét.

Nagy elismerés a nemzetközi díj, hisz a BPOTY ma a világ első számú, csak madarakkal foglalkozó fotópályázata.

A pályázatra 63 országból 13 500 fotót küldtek be, amelyeket az előválogatás során kategóriánként egy 20-45 képes „Shorlist”-re szűkítettek, majd ezekből kerültek ki az arany, ezüst, bronz helyezettek, plusz 2-2 képet emelt még ki a zsűri magas elismeréssel, írja Mother Nature Network.

A negyedik alkalommal meghirdetett verseny díjátadóját idén is a Birdfair szervezet nagyszabású, háromnapos fesztiváljának a keretében rendezték meg augusztus 17-én az angliai Rutland Vízi Rezervátumban. A három nap csak a madarakról szólt, hisz a rendezvény célja az is, hogy felhívja az emberek figyelmét a világ vadon élő madarainak sokszínűségére és védelmére.

Az Év Ifjú Madárfotósa címet a fiatal magyar fotós Az élet bölcsője című drónfelvételért kapta DCIM100MEDIADJI_0231.JPGAz élet bölcsője – Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás

Tömörkény falu és Pálmonostora között van egy szép, de ismeretlen rejtett tó, náddal körülvéve, ezért is különösen nehéz megfigyelni és lefényképezni az élővilágát. Ezt a légifelvételt egy távirányítású drón segítségével készítette a fiatal fotós, amely rendes használat esetén nem okoz zavart, ugyanis ennek alakja, színe és hangja nem hasonlít egyetlen ragadozóra sem. A szikes tavon tőkés récék láthatók, békésen úszkálnak, miközben a felkavarodott iszap is látszik alattuk. A képen látható jellegzetes színek a vízben kerülő szerves anyagok, mint amilyen a nád, bomlása során keletkeznek, miközben összekeverednek a tóban található sóval.

A legjobb fotók közül az abszolút győztes kép Caron Steele fotósé lett, a görög Kerkini-tónál készült pelikános képével nyerte el az elismerést. 2019-ben ez lett Az Év Legjobb Madárfotója, Caron lett az Év Madárfotósa, valamint a Portré kategória és a közönségszavazás győztese is.

Az Év Madárfotója a Tánc a jégen címet viseli Tánc a jégen – Fotó: Carole Steele

Az idén bevezetett, Inspiráló találkozások kategória győztese a brit Martin Grace fotója. A nehezen megközelíthető és lencsevégre kapható császárpingvinek kolóniája fenséges látványt nyújt, maga a fotózás is lenyűgöző élmény volt Grace elmondása szerint.

Császár – Fotó: Martin Grace Chad Larsen díjnyertes fotója a Kerti és városi madarak kategóriában

Hóbaglyokat fotózott feleségével Saskatchewanban a karácsonyi ünnepek alatt, amikor is az egyik reggel megkapó jelenetet vett észre a kanadai fotós. Egy hófehér hóbagoly ült egy szintén fehér fából készült, érdekes templom tetején. Nagyon nehéznek bizonyult a háttérbe olvadó madár megörökítése anélkül, hogy megzavarta volna a meghitt pillanatot. Végül sikerült azt megörökíteni, és megszületett a díjnyertes fotó. Első pillantásra nem is olyan egyszerű meglátni a képen a messze révedő madarat.

Egyházi fény – Fotó: Chad Larsen Thomas Hinsche a legjobb portfólióért nyerte el a megérdemelt díjat hét fotójával 100 százalék siker – Fotó: Thomas Hinsche

A kormoránok a madárbirodalom egyik leghatékonyabb és legsikeresebb vadászai. A vadászat pillanatának képen való rögzítése hozta el a német fotós számára a sikert. Februárban, a leghidegebb hónapban kapta lencsevégre a pillanatot, mert télen a halak lassabbak a hideg miatt, a vadászat pedig könnyebb a madaraknak és a fotósnak is. A fotón látható áldozat ezúttal egy törpeharcsa.

Íme a Madarak repülés közben kategória díjnyertes fotója Head on – Fotó: Nikunj Patel

A fekete ollócsőrű madár  elegáns repülését örökítette meg az USA-beli Nikunj Patel. A madarak röpte elnevezésű kategória győztese lett a fotó, a Head on (Fejjel előre) című. Ezek a madarak alacsonyan repülnek át a víz felett, és csőrüket közvetlenül a felszín alá merítik, és halálos sebességgel kapják el az apró halakat. A parton fekve, szemmagasságból sikerült a fotósnak elkapni a felemelő pillanatot.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Kósa Lajos: Nem lesz 48 órás munkahét, szombati munkavégzés

2018. december 12. 09:59
Az ellenzék rabszolgatörvényt kiált, de az igazság az, hogy a főszabály nem változott – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hétfőn a munka törvénykönyve módosításáról Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője.

Nyugdíj 2020: egyre rosszabb a helyzet

2020. február 03. 07:43
Egyre nagyobb a különbség