Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és a nektarin a tavalyinál

2023. július 26. 16:25
Idén nagyrészt elkerülték a fagyok a dél-európai nagy termelő országokat, ezért olcsóbban szállítanak a lengyel nagybani piacokra. 
 
 2021-es évben Dél-Európa őszibarack- és nektarin ültetvényei súlyos fagykárokat szenvedtek, különösen a korai fajták. A 2022-es idényben szintén jelentős fagykárokkal kellett számolni, és bár 2023-ban a fagyok hatása sokkal kevésbé drámai, különösen Spanyolországban, az időjárási körülmények most sem tekinthetők optimálisnak - írta jelentésében a FruitVeb.
Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és a nektarin a tavalyinál
Hogyan befolyásolta mindez a Lengyelországba importált őszibarack és nektarin árát?
 
Abból a szempontból hasonlít a helyzet a korábbi évekre, hogy az időjárás megint a korai fajtákkal szemben volt könyörtelen, de egyébként a Spanyolországból, Görögországból és Macedóniából származó őszibarack és nektarin kínálata a lengyel piacon bőségesnek tekinthető. Ahogy ez lenni szokott, a nagybani árak ennek megfelelően hetek óta folyamatosan csökkennek.
 
Különösen szembetűnő volt ez a trend júniusban, míg júliusban az áresés mértéke szelídült, főleg az őszibarack esetében.
 
Ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a nagybani ára az inflációs környezet és minden egyéb árnövelő tényező mellett is a tavalyi vagy korábbi szint alatt maradt július közepén.
 
Az import őszibarackot 4 PLN/kg (340 Ft/kg) áron kínálják (jellemző ártartomány: 3,5-4,5 PLN/kg, azaz 300-385 Ft/kg), míg tavaly ez még 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg), 2021-ben pedig szintén 4 PLN/kg (340 Ft/kg) volt.
A nektarinoknál némileg magasabb, 4,25 PLN/kg (365 Ft/kg) figyelhető meg (jellemző ártartomány: 3,5-5 PLN/kg, azaz 300-425 Ft/kg), de viszonylag jól induló dél-európai szüret miatt a korábbi évekhez képest sokkal markánsabban jelentkezik az árcsökkenés: 2022-ben az átlagár 5,75 PLN/kg (490 Ft/kg) volt, ami csak augusztusban mérséklődött  5 PLN/kg (425 Ft/kg) környékére, 2021 júliusának közepén pedig 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg) körül alakult.
 
Lassan kezd megjelenni a nagybani piacokon a lengyel belföldi áru is, de egyelőre nem számottevő volumenben. Július közepén a hazai termék jellemző ársávja 4-7 PLN/kg, azaz 340-600 Ft/kg közötti volt, ami hasonló a 2022-ben ilyenkor megfigyelt 5-7 PLN/kg, azaz 425-600 Ft/kg közötti tartományhoz
 
forrás: agrotrend.hu/FruitVeb.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A zsírégető articsóka

2022. november 18. 11:05
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
 

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.