Lényegesen kevesebb csemegekukoricát és zöldborsót vetnek az idén

2024. április 09. 15:36
Sokan lemondtak a termelésükről, inkább komoly hozammal kecsegtető növényekre váltanak.
 
Európába hatalmas mennyiségben áramlik be a kínai csemegekukorica, egyre nagyobb erővel hódít magának teret. Ez a hír a hazai termelőket hátrányosan érinti, hiszen a zöldborsóval együtt ez az egyik legfontosabb exporttermékünk – írja a novenyvedoszer.hu.
Lényegesen kevesebb csemegekukoricát és zöldborsót vetnek az idén
Soha nem látott visszaesés az ipari zöldség ágazatban
Jól érzékeltetik ezt az adatok: csemegekukoricából hússzor többet termelünk, mint amennyi a hazai szükséglet, így mindenképpen exportálnunk kell belőle.  A zöldborsóból is  ötszörös-hatszoros mennyiséget állítunk elő, azaz feltétlenül meg kell őriznünk az exportpiacokat, ezért is fontos, hogy a termelők folytassák a munkát.
 
Az idén megfeleződik a zöldborsó termőterülete, és csemegekukoricából is megközelítőleg 30 százalékkal kevesebbet vetnek majd el, mint a korábbi években.
 
Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökét kérdezte meg a lap arról, hogy mindez csak átmeneti helyzetet jelent, vagy új növények után kell nézni?
 
A kamarai alelnök szerint csak részben kell majd új növényeket választani, mert az ármegfeleződés ellenére is ez az év a piac megőrzésének az éve kell, hogy legyen mind a termelőknek, mind a feldolgozóknak és a multinacionális kereskedőknek is.
 
Ez utóbbiaknál sok kérdés vetődhet fel a hozzáállásukkal kapcsolatban, ugyanis köztudottan szeretnek a termelők és feldolgozók zsebében sokszor könyékig is turkálni, ezért a kamara azt kéri, hogy kellő szolidaritással legyenek irántuk - fogalmazott Zászlós Tibor.
csemegekukorica
Csemegekukoricából is megközelítőleg 30 százalékkal kevesebbet vetnek majd el, mint a korábbi években – fotó: pixabay.com
 
Zöldborsó helyett jöhet a fejtett bab?
Elmondta: a nagy arányú árcsökkenés ellenére is sikerülhet az export pozícióinkat megtartani. Ismeretes, tavaly 200 forint fölé emelkedett a zöldborsó átvételi ára, most pedig 120 forint körül mozog, a csemegekukoricáé tavaly 100 forint fölé emelkedett, a mostani ára pedig 50 forint. A drága készletek ott vannak a feldolgozóknál, ezért nehéz időszak átvészeléséhez összefogásra van szükség.
 
"Akik úgy döntöttek, hogy lemondanak erről a két növényről, mégis az a kérésem, hogy maradjanak meg mellettük, mert a legtöbb öntözött területen található, ezért a kiváltásuk nem jelent óriási gondot, hiszen ilyen körülmények között mindent lehet termelni, ezért akkor a megoldás lehetne a vetőmag és az olyan kultúrnövények termesztése, amelyek komoly hozammal kecsegtetnek.
 
A hűtőházak kapkodnak a fejtett babért, amely sláger terméknek számít, igaz a betakarítása bonyolultabb, de el kell mozdulnunk más termékek irányába, vagyis olyan növények felé, melyeket lehet kieső, vagy válságos időszakokban eredményesen termeszteni. Ezért van szükség a termékpálya szintű összefogásra, hiszen egy világjárvány, vagy háborús konfliktus idején ez a nagy multinacionális rendszer úgy ömlik össze, mint a kártyavár. Ezért a nemzeti szuverenitásunk megőrzése az élelmiszer-ellátás terén is fontos, ennek része az a megszerzett exportpiac, amivel rendelkezünk" – nyilatkozta a novenyvedoszer.hu-nak Zászlós Tibor.
zöldborsó
Tavaly 200 forint fölé emelkedett a zöldborsó átvételi ára, most pedig 120 forint körül mozog – fotó: pixabay.com
 
A hazai polcokon szerencsére a hazai termesztésű és feldolgozású kukorica van többségben, de mindig lesznek olyan vásárlók, akik az olcsóbb termékeket választják, amelyeknek a minősége és az ízvilága gyengébb lehet. A hazai semmivel sem helyettesíthető előnye az, hogy nyomon követhető, GMO-mentes és egészséges – ezért a kamara szerint a magyar termékek választása mindenképpen javasoltabb.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tízmillió konzerv és egy kis évvégi figyelmesség a nélkülözőknek a Bonduelle-től

2024. február 02. 18:44
Komoly mérföldkőhöz érkezett 2023-ban a Bonduelle Central Europe Kft. és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jótékonysági együttműködése. A zöldségfeldolgozó a tavalyi évben közel 400 ezer kiló élelmiszerrel segítette az Egyesületet a nélkülözők ellátásában – ezekkel a szállítmányokkal a cég már jócskán túl van a tízmilliomodik konzerven, amit a partnerségük kezdete, vagyis 2005 óta az Élelmiszerbank céljaira felajánlott.

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.