Lesz európai minimálbér?

2019. október 01. 09:02
2019. szeptember 20-án az Európai Szakszervezeti Szövetség Rendkívüli Végrehajtó Bizottságának ülésén előterjesztett dokumentum szerint nem csökkent a nyugat- és kelet-európai bérek közötti különbség, annak ellenére sem, hogy a termelékenységben már régen nincs nagy különbség az országok között.

- Mindez indokolhatja az európai minimálbér bevezetését, mondta a brüsszeli ülésen Luca Visentini főtitkár, majd kiemelte, hogy az európai minimálbér bevezetése iránti igény a hosszú évek óta tartó szakszervezeti lobbi eredménye. Sürgetőnek nevezte a helyzetet, mert a Bizottság még február előtt be fog mutatni egy európai minimálbérre vonatkozó javaslatot, és ezt a szakanyagot a szakszervezeteknek véleményezniük és alakítaniuk kell.

Éghajlat akcióterv

Az ETUC klímavédelmi akciót hirdetett a tagszervezeteinek, és meghívta a belga környezetvédő fiatalokat a VB-re. A fiatalok a világ sok országában klímavédelmi demonstrációkat szerveztek szeptember 20-ára. A belga demonstrálók közül egy csapat fiatal jött el, akik felszólalásukban elmondták, a klímaváltozás miatt cselekedni kell. Az elnök és a főtitkár megerősítették, hogy az ETUC elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, és részt vesz a harcban azért is, mert a klímaváltozásnak beláthatatlan szociális következményei lesznek, amelyek nagyban fogják érinteni az európai munkavállalókat. (Lásd képünket. A felirat: Szakszervezetek a klímavédelmi tettekért és az igazságos átmenetért) 

Közlemények

Ezt követően a főtitkár különböző témákban úgynevezett közleményeket tett közzé, a következőkben: Fotóakció a migráció témakörében; az Európai Üzemi Tanácsokról szóló irányelv; az Európai Digitális munkaügyi platformok megfigyelőközpont első ülése; a migránsok és menedékkérők megsegítésének kriminalizálása elleni akció; az új Európai Parlamenttel való kapcsolat kiépítése, találkozó a Foglalkoztatási Bizottság tagjaival; a BREXIT kérdésköre és az EPSU jogvitája. Majd a résztvevők megvitatták az Európai Szakszervezeti Szövetség jövője című dokumentumot, amely a következő 14 témakörre bomlik:

 1. Európa jövője és a demokrácia
 2. Gazdasági kormányzás
 3. Bérek és kollektív szerződések
 4. Szociális párbeszéd
 5. Demokrácia a munkahelyeken
 6. Az Európai jogok Szociális Pillére és az ENSZ 2030 programja
 7. Iparpolitika és digitalizáció
 8. Nem szabványos munka
 9. Munkaegészségügy
 10. Fenntartható fejlődés, klímaváltozás és energiapolitika
 11. Igazságos mobilitás, szabad mozgás, munkavállalók kiküldetése
 12. Migráció
 13. Nemzetközi kereskedelem
 14. Külkapcsolatok

Ezt követően az Alapszabály szerinti bizottságokról folyt a vita. Elhangzott, az eddig bizottságokhoz képest csak kisebb változások várhatók. (például felmerült egy pénzügyi bizottság létrehozásának ötlete is) A bizottságokba országonként továbbra is csak egy főt lehet majd delegálni, és lesz két helyettes tag is, de csak a tag, vagy a helyettesek egyike kaphat visszatérítést. A szervezet rövidesen kiküldi írásban is a bizottságokba való jelölésről szóló felhívást. (A jelenlegi Bizottságok felsorolását lásd a cikk végén.)

Végül a nemzetközi ügyek kerültek terítékre. Eddig a világkereskedelem, a nemzetközi fejlődés bizottság – amelynek a fő profilja a nemzetközi kereskedelem volt - foglalkozott a nemzetközi kapcsolatokkal, amelyek már egyre többfelé ágaznak. Egyre jelentősebbek az ESZSZ által folytatott nemzetközi kapcsolatok pl. Latin-Amerikával, a Távol-Kelettel, az EU Keleti Partnerség miatt a kelet-európai országokkal, valamint a tagjelölt országokkal is, ezért az ülésen az is elhangzott, hogy szükség lenne egy, csak a nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságra is.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség jelenleg működő Bizottságai:

 • Sajtó, kommunikáció és kampányok bizottság
 • Gazdasági bizottság
 • Szociális párbeszéd bizottság
 • Foglalkoztatás és munkaerőpiac bizottság
 • Kollektív alku és bér koordináció bizottság
 • Kollektív alku, és bér koordináció bizottság
 • Munkavállalói részvétel és vállalati politikák
 • Munkavédelem bizottság
 • Gazdasági és szociális kohézió, regionális politikák
 • Fenntartható fejlődés, energia és éghajlatváltozás
 • Szociális védelem bizottság
 • Munkajog, belsőpiaci szabályozás
 • Mobilitás, migráció és befogadás
 • Nemzetközi ügyek, világkereskedelem, nemzetközi fejlődés
 • Standardizációs bizottság
 • EU Szemeszter bizottság / TUSLO

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Baj lehet az Audinál a cafeteria miatt - megszólalt a szakszervezet

2018. november 15. 07:29
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elutasította a vállalat jövő évre vonatkozó bérajánlatát. Az érdekképviselet november 9-én átadott bérkövetelési csomagjában a munkáltatóénál lényegesen nagyobb alapbér-emelést javasol, továbbá a béren kívüli juttatások megnövelését követeli. Az Audi legutóbbi ajánlata alapján a cafeteria-keret változatlan maradna, így szerintük az adóváltozásokból eredő hátrányokat egy az egyben a munkavállalókra terhelnék, ami nettó bérkiesést okozna náluk.

Örülhetnek a munkaadók, folytatódhat az adócsökkentés

2019. október 02. 08:06
Az év első napja helyett a jövőben az év végén számíthatnak a szociális hozzájárulási adó további csökkentésére a munkaadók. A jegybank friss inflációs jelentése alapján a következő években is adottak lesznek az adócsökkentés feltételül szabott tényezők.