Levél Magyarország EP képviselőinek

2021. december 01. 08:58
2021. november 30-án öt magyar konföderáció köszönőlevelet küldött Magyarország európai parlamenti képviselőinek azért, mert közös felhívásukat szavazataikkal támogatták. A szakszervezetek kérték azt is, hogy az intézményközi tárgyalások során is támogassák a minimálbérről szóló irányelv megszületését. 
Levél Magyarország EP képviselőinek

Magyarország Európai Parlamenti Képviselői részére

Tárgy: Európai minimálbér irányelv-tervezet

 

Tisztelt Képviselő Úr / Asszony!

Az aláíró magyar szakszervezeti szövetségek nevében köszönjük, hogy figyelembe véve 2021. november 23-án kelt közös felhívásunkat szavazatával támogatta, hogy megkezdődjenek az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv tervezetről az intézményközi tárgyalások.

Mint korábban is hangsúlyoztuk ezzel az irányelvvel valódi esély van arra, hogy az európai és azon belül a magyar munkavállalók helyzete pozitív irányba változzon. Az egész társadalom érdeke, hogy a jogszabályban előírt minimálbérek megfelelőek és tisztességesek legyenek a munkavállalók számára, tisztességes életszínvonalat garantálva, természetesen figyelembe véve a gazdaság teljesítőképességét is.

Kérjük az intézményközi tárgyalások során is támogassa az irányelv megszületését és segítse elő, hogy az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága által elfogadott, az európai szociális partnerek javaslatait figyelembe vevő módosításokkal együtt olyan irányelv szülessen, ami nem erodálja, hanem erősíti a szociális partnerekkel közösen megállapított minimálbérek mellett a kollektív alku lefedettség lehetőségét is.

Üdvözlettel,

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) magyar tagszervezetei nevében:

Dr. Kuti László s.k. ÉSZT

Mészáros Melinda s.k. Liga Szakszervezetek

Székely Tamás s.k. MASZSZ

Palkovics Imre s.k. Munkástanácsok

Csóti Csaba s.k. SZEF

 

https://www.liganet.hu/11062-level-magyarorszag-ep-kepviseloinek.html

Kapcsolódó cikkek

A női kvóta fontos, de nem minden

2020. december 01. 09:21
A jövőben minden nagyobb német cég igazgatóságába kötelező lesz egy női tagot delegálni, ha a testület létszáma meghaladja a három főt. Arról, hogy a női kvóta vajon mennyire egyedi, a LIGA Szakszervezetek elnökét kérdezte 2020. november 29-én az InfoRádió.

Konstruktív társadalmi párbeszédet!

2022. július 15. 08:32
Állásfoglalásában méltányos díjazást, tisztességes béreket és konstruktív társadalmi párbeszédet követelt a Szlovák Köztársaság Szakszervezeti Konföderációja (KOZ SR), amely szervezet 2022. június 16-17-én tartotta meg 11. Kongresszusát.