Lezárult a 3 hektár alatti földek értékesítése

2020. június 22. 08:21
A vártnál jóval több érdeklődő, és magasabb hektáronkénti ár jellemezte a lezárult földértékesítési programot, melyet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) hirdetett meg május elején. A 3 hektár alatti földek értékesítésének célja az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása volt.
 

A két ütemben meghirdetett 15.500 ingatlanra több, mint 13.200 ajánlat érkezett. Az esetek többségében egy földrészletre legalább két jelentkező volt, és nagyrészt valóban azok a tulajdonosok jelentkeztek, akik érdekeltek voltak az 1/1-es tulajdon kialakításában, ezzel megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont.

Az első körben sikeresen pályázókat az NFK már kiértesítette, az értékbecslések pedig már folyamatban vannak. Az átlagos hektáronkénti vételár elérte az 1 millió forintot, így a közel 5600 hektár föld eladásából az államnak csaknem 5,3 milliárd forint bevétele származik.

A program várhatóan augusztusban folytatódik, és a 3 és 10 hektár közötti méretű földterületek értékesítésére kerülhet sor.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

A családi gazdaságok indíthatják újra a gazdaságot

2020. május 15. 07:54
A családi vállalatok jóval ellenállóbbak a külső környezeti tényezőknek, ezért jellemzően jobban teljesítenek, mint a nagyobb piaci szereplők. Ugyanis óvatosabban fektetik be és használják fel a rendelkezésre álló tőkét, mivel a családi vagyon a tét. Ennek a szemléletnek köszönhetően válság idején általában nagyobb tőkemegtérülést érnek el, így feltehetően a koronavírus-járvány okozta visszaesés kevésbé hathat rájuk, tehát a gazdaság újraindításában is meghatározó szerepük lehet.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

2019. október 16. 08:44
A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.