Liga: reális esély lehet rá, hogy egy hónappal előre hozzák a minimálbér-emelést

2023. november 08. 18:15
Várhatóan elutasítja a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek javaslatát a nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetésre. Az Inforádió 2023. november 4-én Mészáros Melindát, a Liga Szakszervezetek elnökét kérdezte a legújabb javaslatról és annak kormányzati fogadtatásáról.
Liga: reális esély lehet rá, hogy egy hónappal előre hozzák a minimálbér-emelést
A munkaadói és munkavállalói oldal javaslatot tett a kormányzatnak arról, hogy nettó 100 ezer forintos extra bért kapjanak a dolgozók, de mint Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elárulta, a kormányzat "informális csatornákon" keresztül már elutasította ezt.
 
"Éppen ezért a munkaadói és a munkavállalói oldal már tartott egy egyeztetést egy alternatív javaslatról: hozzuk előre a minimálbér és a garantált bérminimum 2024-es fejlesztését, és már 2023. december 1-jétől magasabb bér legyen érvényes, egyfajta kompenzációs jelleggel" – részletezte Mészáros Melinda.
 
Nem adták fel közben azt az igényt, hogy az idei évi magasabb infláció a 2024-es minimálbérben és garantált bérminimumban százalékosan is jelenjen meg; a minimálbérre 15 százalékos, a garantált bérminimumra 10 százalékos emelést javasoltak, ami a várható infláció mértéke mellett reálbér-növekedést is jelenthet.
 
Mészáros Melinda szerint a 2023-as költségvetés okozhatta a problémát, hiszen a közszférában is akadt jó néhány munkavállaló, aki a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozik, de az állami szektorban is "nagyon komoly várakozások voltak a 2023-as kompenzációra vonatkozóan".
 
Arra is reagált, hogy a közszférában azért jóval többen kaphattak SZÉP-kártyás juttatást, mint a magánszektorban, és hogy hogyan állhat ehhez a kormány. "A kormány részéről nincs egyelőre hivatalos tájékoztatás. November 9-én lesz egy olyan egyeztető ülés, ahol hivatalos és részletes tájékoztatást is kapunk, Nagy Márton GFM-tárcavezető is részt vesz rajta, és részletesen egyeztetünk majd a következő év gazdasági várakozásairól is" – fogalmazott.
 
A bér-előrehozatallal kapcsolatban viszont támogatottságot látnak kormányzati oldalról is. Ha sikerülne megállapodni a kormánnyal, akkor is csak korlátozottan kompenzálja az eredeti 100 ezer forintos javaslat kedvezményezetti körét és helyzetét Mészáros Melinda szerint, viszont az előre hozott emelés legalább garantált lenne, míg a 100 ezer forintos egyszeri kifizetés csak egy ajánlás.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

2023. május 25. 12:17
A Magyar Innovációs Szövetség május 23-án tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten. Az eseményen előadást tartott Lantos Csaba energiaügyi miniszter a magyarországi energetikai helyzetről, valamint a szövetség tavalyi Média Díját is átadták.
Szabó Gábor elnök a közgyűlés részvételi arányából kijelentette, hogy a bizottság határozatképest, így kiosztották a szavazólapokat.

Várgesztesen elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása

2024. április 09. 16:27
A völgykatlanban fekvő, Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat 273 millió forintos uniós támogatásból felújította a csapadékvíz-elvezető rendszert.