Liga Szakszervezetek: szó sem volt a garantált bérminimum megszüntetéséről

2023. november 22. 13:45
Nem volt szó arról, hogy a garantált bérminimumot bárki is meg akarná szüntetni. Helyette az merült fel, hogy középtávon, minimum négyéves időtávon esetleg próbáljuk a két kötelező legkisebb bérelemet egymáshoz közelíteni, hogy a későbbiek során egy típusú minimálbér bevezetésével eleget tudjunk tenni az uniós irányelv szerinti mediánbér 60, illetve az átlagbér 50 százalékának való megfelelésének – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Úgy látja, a jövőben nem a bruttó béreken, sokkal inkább a nettó, hazavihető fizetéseken kell javítani.
Liga Szakszervezetek: szó sem volt a garantált bérminimum megszüntetéséről
Hivatalosan is aláírták a jövő évi minimálbérről szóló megállapodást, ami 15, illetve 10 százalékos emelést takar. Gondolta volna, hogy végül ennyiben sikerül megállapodni, illetve mi volt az eredeti javaslatuk?
 
A munkavállalói oldal első eredeti javaslata ez a két számjegyű emelés volt, azzal a feltétellel, hogy ez egy hosszabb távú koncepció első eleme legyen. Azt szerettük volna elérni, hogy a garantált bérminimum esetében lehetőség legyen sokkal szélesebb körű ágazati kollektív szerződések és tarifamegállapodások megkötésére. Emellett azt is kértük, hogy a megállapodás tartalmazzon erre vonatkozó garanciákat, akár jogszabály-módosítások formájában, ami megteremti az előfeltételeit annak, hogy a munkaadói és munkavállalói oldalon legyenek olyan szervezetek, amelyek képesek az ágazati kollektív szerződések megkötésére. Ezekkel a feltételekkel tudtunk elindulni egy középtávú koncepció megalkotása érdekében, ami a két kötelező bérelemet érintené. Ugyanakkor az nem kristályosodott ki, hogy ezt hogyan, milyen formában tudjuk megvalósítani, ez csak a most kezdődő egyeztetéseken fog kialakulni.
Ennyit jelent pontosan a minimálbér-emelés 2024-től - Megérkezett az új  kormányrendelet - Terasz | Femina
Azonban nem került bele a megállapodásba a garantált bérminimum megszüntetése. Csakhogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, ki akarta megszüntetni és végül erre miért nem került sor?
 
Nem volt arról szó, hogy a garantált bérminimumot bárki is meg akarná szüntetni.
 
Helyette az merült fel, minimum négyéves, hosszabb időtávon esetleg próbáljuk a két kötelező legkisebb bérelemet egymáshoz közelíteni, hogy a későbbiek során egytípusú minimálbér bevezetésével eleget tudjunk tenni az uniós irányelv szerinti mediánbér 60, illetve az átlagbér 50 százalékának való megfelelésnek. Azzal a feltétellel, hogy az ágazatok esetében legyenek olyan kollektív megállapodások, amelyek a tarifamegállapodásokat is tartalmazzák.
 
A garantált bérminimum helyét venné át az ágazati bértarifarendszer, ezt hogyan kell elképzelni?
 
Jelenleg is van ágazati kollektív szerződés, egy van hatályban például a villamosenergia-ágazatban. Korábban viszont 4-5 ágazatban is volt kollektív szerződés, miközben Nyugat-Európában ez a minta működik jó ideje. Ott ugyanis az adott ágazatra vonatkozó induló béreket az ágazati kollektív szerződések tartalmazzák, amiknek a kiterjesztését az illetékes szaktárcát teszik meg az egész ágazatra vonatkozóan. Ez viszont nem zárja ki, hogy további kollektív szerződéseket egyébként helyi szinteken ne köthetnének a munkáltatók és a szakszervezetek. Tehát a szerződés az alapokat és a kereteket is garantálja.
 
A megállapodás is tartalmaz egy ajánlást a reálbérek növekedésére vonatkozóan, mennyiben jelent garanciát?
 
A két kötelező bérelemnek eleve van egy bérfelhajtó hatása, ráadásul most úgy fogalmaztuk meg a bérajánlást, hogy a reálbérek növekedését tűzték ki célul. A bérajánlásokat, bármilyen furcsa is, figyelembe veszik munkáltatók.
 
Hogy látja, beérheti-e a régiós átlagot a magyar minimálbér?
 
Régiós összevetésben az a probléma, hogy más országokban egyfajta minimálbér van, Magyarországon kettő.
 
Ha a garantált bérminimumot nézzük, akkor nagyon jó pozícióban, előkelő helyen vagyunk.
 
Ma viszont mindenki a kötelező legkisebb munkabért, a minimálbért veszi alapul, ahol most ugyan javítani fogunk a helyzetünkön, például a horvátokhoz vagy szlovákokhoz képest is, ugyanakkor a nettó bérek terén látom a nagyobb gondot. A béreket 33,5 százalékos adóelvonás terheli, emiatt a nettó keresetek alacsonyak. Egyszóval hiába tudunk javítani a bruttó béreken, ha közben a nettó pozíciónk nem javul. Nekünk pedig az alapvető célunk, hogy ezen változtassunk a jövőben.
Czomba Sándor: eredményesek és hatékonyak a foglalkoztatásfelügyeleti  szabályok
Czomba Sándor a minimálbér-megállapodásról: mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie
 
Januárban kaphatják készhez az emelt összegű minimálbért és garantált bérminimumot a legalacsonyabb keresetűek. Ennek azonban van egy olyan üzenete is, hogy azok, akik az ünnepek kapcsán kicsit aggódnak vagy tartalékolnak, nekik adjunk valamilyen ígéretet a jövőre nézve – mondta a Világgazdaságnak Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minimálbér-tárgyalások kapcsán. Elmondta, hogy ugyan úgy tűnik, mintha nagyon gyorsan sikerült volna megegyezni, valójában emögött mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie, hogy a végső, köztes döntés megszülethessen.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem vagy egyedül!

2024. május 07. 14:40
A 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, Hódmezővásárhelyen a kiállítók között az idei évben először a MÉDOSZ is részt vett!
 

Boldog nőnapot kívánunk!

2024. március 08. 13:55
Boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Eláruljuk, mi is a nemzetközi nőnap története.
 
Ma van a nemzetközi nőnap, amikor a hölgyeket ünnepeljük. Ilyenkor a hölgyek virágot, csokoládét, kedves szavakat kapnak elismerésképpen azért, amiért olyan sok szerepben helyt állnak az életben. Senki sem várja el, hogy mindezért virágot kapjon, de bizony nagyon jól tud esni, ha néha észreveszik, hogy a dolgok bizony nem maguktól működnek, és jelképesen, egy szál virággal mondanak köszönetet a hölgyeknek a hétköznapokért.