Ma van a Tej Világnapja!

2023. június 01. 12:54
A tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez.
 
A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.
 
Ma van a Tej Világnapja!
A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak számos kihívással kell megküzdeniük
Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket, a tejet és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.
 
A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak a 21. század legnagyobb kihívásaival – mint például a soha nem látott gazdasági és piaci hullámzás, a klímaváltozás, a lakosság növekedése, több és egészségesebb, ugyanakkor tápláló és fenntartható élelmiszerek iránti igény – kell szembenéznie.
 
A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen.
 
Az állati fehérje iránti növekvő globális igény kielégítése mellett hozzá kell járulniuk a globális élelmezésbiztonsághoz és nem utolsó sorban válaszokat kell adniuk az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.
tejtermékek
A tej egészségmegőrzésben betöltött szerepe vitathatatlan
Soha nem volt nagyobb igény idehaza – a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat akaratlanul vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni – tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeikhez nélkülözhetetlen energiát biztosítják.
 
A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.
 
A tej és tejtermékek mind mennyiségileg, mind minőségileg a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett a kalciumfelvételünk 60-70%-a ezen élelmiszerekből származik. Az ásványi anyagok közül említésre méltó még a magnézium, a foszfor és a cink is, továbbá nem hagyható figyelmen kívül a sajtok nagy nátriumtartalma sem.
tejtermék
A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. Továbbra is támogatni kívánja a gyermekek és a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra motiváló nevelését. A szakmaközi szervezet segítséget nyújt az egészségtudatos táplálkozás kialakításában a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.
 
Az idei évben a Tej Terméktanács 2023. június 6-án szervezi meg Tej Világnapi rendezvényét.
 
Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
 
forrás:tejtermek.hu

Kapcsolódó cikkek

Érik a hazai szamóca

2024. április 25. 14:12
A hazai szamócaszezon áprilistól júniusig tart.
 
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret – írja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.