Ma van a Tej Világnapja!

2023. június 01. 12:54
A tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez.
 
A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.
 
Ma van a Tej Világnapja!
A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak számos kihívással kell megküzdeniük
Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket, a tejet és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.
 
A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak a 21. század legnagyobb kihívásaival – mint például a soha nem látott gazdasági és piaci hullámzás, a klímaváltozás, a lakosság növekedése, több és egészségesebb, ugyanakkor tápláló és fenntartható élelmiszerek iránti igény – kell szembenéznie.
 
A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen.
 
Az állati fehérje iránti növekvő globális igény kielégítése mellett hozzá kell járulniuk a globális élelmezésbiztonsághoz és nem utolsó sorban válaszokat kell adniuk az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.
tejtermékek
A tej egészségmegőrzésben betöltött szerepe vitathatatlan
Soha nem volt nagyobb igény idehaza – a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat akaratlanul vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni – tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeikhez nélkülözhetetlen energiát biztosítják.
 
A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében.
 
A tej és tejtermékek mind mennyiségileg, mind minőségileg a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett a kalciumfelvételünk 60-70%-a ezen élelmiszerekből származik. Az ásványi anyagok közül említésre méltó még a magnézium, a foszfor és a cink is, továbbá nem hagyható figyelmen kívül a sajtok nagy nátriumtartalma sem.
tejtermék
A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. Továbbra is támogatni kívánja a gyermekek és a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra motiváló nevelését. A szakmaközi szervezet segítséget nyújt az egészségtudatos táplálkozás kialakításában a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.
 
Az idei évben a Tej Terméktanács 2023. június 6-án szervezi meg Tej Világnapi rendezvényét.
 
Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
 
forrás:tejtermek.hu

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes terméket hív vissza az Auchan, ne egye meg!

2024. március 22. 15:06
Idegen anyag esetleges jelenléte miatt csomagolt paninit hívott vissza az Auchan - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ma (márc.22.).

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat

2024. március 07. 16:59
Minden élelmiszeripari terméknek megvan a helye és szerepe a termékkínálatban. Az élelmiszergyártók felelőssége a megfelelő tájékoztatás, a kereskedelemé a kihelyezés szabályainak betartása – mindemellett a fogyasztónak tisztában kell lennie, hogy pontosan mit tartalmaz a termék, amit a hatóság a szigorú előírásoknak köszönhetően rendszeresen ellenőriz is- jelentette ki előadásában dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a VI. SIRHA Budapest Expo Agrárminisztériumi standjánál.