Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.
Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!
A Nébih felé több jelzés is érkezett az elmúlt napokban, hogy internetes hirdetési portálokon korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén. A jelenleg érvényes előírások szerint ezekről a korlátozott területekről, azaz védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján. Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez. 
 
A Nébih felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetéseket megjelenését, komoly bírsággal sújtva a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük.
 
A felelőtlen állattartói magatartás gazdák százainak okozhat komoly gazdasági kárt. Épp ezért a Nébih felhívja a figyelmet, hogy semmi esetre se vásároljanak a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat. Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-telepulesek) vagy interaktív térképén.
A hatóság kéri, ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével jelezze a ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági vízszolgáltatás: közeleg a határidő

2023. február 10. 12:54
A mezőgazdasági vízszolgáltatási díj költségkalkulációját február 18-ig kell továbbítani a területi vízügyi igazgatási szerv részére.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójában sok fontos kérdésre kaphatunk választ a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megállapításával kapcsolatban.
 
Mezőgazdasági vízszolgáltató mű az a vízilétesítmény, amelynek célja alapvetően mezőgazdasági vízigények biztosítása felszíni vízből történő vízszolgáltatással.

Ötvenéves a silózó, mely forradalmasította a zöldtakarmány-betakarítást

2023. november 08. 19:54
Az Agritechnica 2023 kiállításon a CLAAS a JAGUAR 50. évfordulóját egy különleges kiadású, jubileumi grafikával gyártott modell bemutatásával köszönti.
 
Az ünnepség központi eleme az Agritechnica CLAAS standján (a 13-as csarnokban) egy különleges kiadású, exkluzív jubileumi színösszeállítással készült JAGUAR 990 TERRA TRAC leleplezése lesz. A gép megjelenik majd a 2024-es betakarítási szezon bemutatóin és a kiválasztott forgalmazók által szervezett JAGUAR jubileumi rendezvényeken – írja a world-agritech.com.