Magyar-román közös fellépés az illegális fakereskedelem ellen

2017. november 22. 09:26
Október közepén Bukarestben tanácskoztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésért felelős erdészeti szakemberei és a román társszervek képviselői. A felek ennek köszönhetően a jövőben elősegítik a jogszerűtlenül forgalomba hozott, illetve szállított faanyag közös erőkkel történő kiszűrését.
 

A bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséjának közbenjárásának köszönhetően a román fővárosban szerveztek szakmai egyeztetést Magyarország és Románia faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésért felelős erdészeti szakemberei. A szomszédos országok szakmai erőforrásainak összehangolása azért is kiemelten fontos, mert a feketekereskedelem területén tevékenykedők a faanyag nyomon követési és adófizetési szabályokat más tagállamban történő értékesítéssel is megpróbálják kijátszani.

A találkozón a felek megismerték egymás faanyag-nyomonkövetési és -ellenőrzési rendszerét, továbbá kialakították az adatokhoz történő gyors, részben azonnali hozzáférés lehetőségeit. A résztvevők reményei szerint az uniós szabályozás hatékony végrehajtását szolgáló operatív együttműködéssel tovább javul a faanyag nyomon követhetősége, amíg a kitermelési helytől eljut a felhasználóig. Az illegális faanyag az erdők károsítása mellett jelentős versenyhátrányt okoz a tisztességesen működő gazdasági szereplőknek, a határmenti területeken pedig sok esetben közvetlenül megkárosítja a tűzifavásárló lakosságot is.

A NÉBIH szakemberei az újonnan szerzett ismeretek alapján – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőreinek közreműködésével – november elején két Romániából érkező szállítójárművet és több száz mázsa igazolatlan eredetű faanyagot helyeztek hatósági zár alá a gyulai határon. Az ügyet mindkét ország EUTR hatósága vizsgálja, és a szabálysértésben érintettek valamennyien jelentős bírságra számíthatnak.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem engedhetjük, hogy a multik becsapjanak bennünket!

2017. szeptember 19. 08:49
Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a legnagyobb világcégek az EU nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a később csatlakozott kelet-közép-európai országokban – jelentette ki dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn a parlamentben egy interpellációra adott válaszában.

Fazekas Sándor: A precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható

2018. január 11. 07:43
A magyar mezőgazdaság jövője, a gazdák megélhetése nagymértékben attól függ, hogy a takarékos, korszerű, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb számítástechnikai eredményeket, különböző megoldásokat miként tudjuk átvenni, elsajátítani – mondta Fazekas Sándor az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.