Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál

2023. szeptember 04. 12:45
Három éven át készült a felvétel a mintegy 1300 fényévre található Írisz csillagködről – írják az Infostart hírportálon.
Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál
Fényes Lóránd honlapján  a hét elején tette közzé az alkotást, amely sok órányi exponálás és utómunka eredménye. Az Írisz-ködöt sikerült megörökítenie, ami mintegy 1300 fényévre található a Földtől, és 6 fényév széles.
Azt írja róla: „Vizuális észlelők számára az NGC 7023 (vagyis az Írisz-köd) egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd, ami egy 7 magnitúdós csillagot ölel körbe. Nagy távcsövekben, egészen tökéletes ég alatt sötét sávok is érzékelhetőek, ám ezt én még nem tapasztaltam. Azonban a fényképeken már sokkal mélyebb látványt nyújt az objektum, hiszen az NGC 7023 a Tejút egy csillagközi porral gazdagon borított területén fekszik.”
 
A honlapon megtalálható csillagtérkép azt is megmutatja, merre is található a kéken ragyogó nebula.
 
A NASA a nap képének választotta a látványos fotót, és honlapján is közzétette. Ez egyébként nem először fordult elő: már több fotója lett a nap képe az amerikai űrkutatási hivatalnál.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart
 

Kapcsolódó cikkek

Áder János: a gyártók lobbitevékenysége miatt nem indul el teljes körűen a betétdíjas rendszer januárban

2023. november 30. 17:02
A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italos palackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén Budapesten.

10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!

2023. április 13. 11:48
Egyáltalán nem mindegy, mivel takarítod az otthonod. Ezekkel a szerekkel biztonságban lehettek!
 
Ha tavasz, akkor itt van a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem véletlen az időzítés, hiszen ilyenkor újul meg a természet is, és az otthonunkat is szeretnénk a hosszú tél után újra tisztának látni. A fűtési szezon alatt nagyon sok por rakódik le, így hát ideje megszabadítani az otthonunkat a portól, kosztól és élvezni a csodálatos tisztaságot.