Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál

2023. szeptember 04. 12:45
Három éven át készült a felvétel a mintegy 1300 fényévre található Írisz csillagködről – írják az Infostart hírportálon.
Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál
Fényes Lóránd honlapján  a hét elején tette közzé az alkotást, amely sok órányi exponálás és utómunka eredménye. Az Írisz-ködöt sikerült megörökítenie, ami mintegy 1300 fényévre található a Földtől, és 6 fényév széles.
Azt írja róla: „Vizuális észlelők számára az NGC 7023 (vagyis az Írisz-köd) egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd, ami egy 7 magnitúdós csillagot ölel körbe. Nagy távcsövekben, egészen tökéletes ég alatt sötét sávok is érzékelhetőek, ám ezt én még nem tapasztaltam. Azonban a fényképeken már sokkal mélyebb látványt nyújt az objektum, hiszen az NGC 7023 a Tejút egy csillagközi porral gazdagon borított területén fekszik.”
 
A honlapon megtalálható csillagtérkép azt is megmutatja, merre is található a kéken ragyogó nebula.
 
A NASA a nap képének választotta a látványos fotót, és honlapján is közzétette. Ez egyébként nem először fordult elő: már több fotója lett a nap képe az amerikai űrkutatási hivatalnál.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart
 

Kapcsolódó cikkek

Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében

2023. november 06. 14:48
Közel ötezer olyan férőhely lesz az év végére országosan, ahol a fogyatékossággal élő emberek önálló, családias lakóépületben laknak – mondta el a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Fejér vármegyei Polgárdiban egyszerre 120 új férőhelyet adott át, ugyanis tíz darab 12 férőhelyes, vadonatúj, támogatott lakóépület létesült a településen. Az államtitkár az átadón azt mondta, az önálló lakóingatlanokba költözők élete alapvetően megváltozik, hiszen korábban több száz fős nagy intézményben éltek. 
 

Behúzta a kéziféket a magyar ipar

2023. augusztus 04. 13:56
Júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás májushoz mérten 0,9 százalékkal mérséklődött – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).