Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál

2023. szeptember 04. 12:45
Három éven át készült a felvétel a mintegy 1300 fényévre található Írisz csillagködről – írják az Infostart hírportálon.
Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál
Fényes Lóránd honlapján  a hét elején tette közzé az alkotást, amely sok órányi exponálás és utómunka eredménye. Az Írisz-ködöt sikerült megörökítenie, ami mintegy 1300 fényévre található a Földtől, és 6 fényév széles.
Azt írja róla: „Vizuális észlelők számára az NGC 7023 (vagyis az Írisz-köd) egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd, ami egy 7 magnitúdós csillagot ölel körbe. Nagy távcsövekben, egészen tökéletes ég alatt sötét sávok is érzékelhetőek, ám ezt én még nem tapasztaltam. Azonban a fényképeken már sokkal mélyebb látványt nyújt az objektum, hiszen az NGC 7023 a Tejút egy csillagközi porral gazdagon borított területén fekszik.”
 
A honlapon megtalálható csillagtérkép azt is megmutatja, merre is található a kéken ragyogó nebula.
 
A NASA a nap képének választotta a látványos fotót, és honlapján is közzétette. Ez egyébként nem először fordult elő: már több fotója lett a nap képe az amerikai űrkutatási hivatalnál.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart
 

Kapcsolódó cikkek

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

2024. április 26. 13:41
Az OTP eddigi legnagyobb bankvásárlására készül, erről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató beszélt a bank közgyűlésén.

A Magyar Termék megjelenik a tananyagokban

2024. június 14. 18:37
Bemutatják a hazai értékeket és azok előnyeit a fiatal generáció számára.
 
A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. az Oktatási Hivatallal (OH) megállapodást kötött, amelynek eredményeként a Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik az oktatási tartalmakba. Ezzel a szervezet történetének egyik legfontosabb mérföldkövét érte el. A tervek szerint a meglévő oktatási anyagba illeszkedve történeteket, esettanulmányokat, helyzeteket mutatnak be, amelyek segítik a gyerekek tudásának elmélyítését és felhívják a figyelmet a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó tudatos szemléletmódra.