Magyar borok és ételek mutatkoznak be Londonban

2016. június 23. 08:05
A hétvégén, pénteken és szombaton magyar borok és ételek, valamint a magyar kultúra képviselői mutatkoznak be a brit fővárosban, az I. Londoni borfesztiválon - közölték az esemény sajtótájékoztatóján Budapesten.

Somogyi Péter, a fesztivál igazgatója, szervezője elmondta: a gasztronómiai eseményen több mint 50 magyar borászat képviselteti magát, illetve bemutatják például a mangalicából készült termékeket. Esténként pedig magyar együttesek koncertjei lesznek.


A fesztivál két napján mintegy 3 ezer résztvevőre számítanak a szervezők, az érdeklődők fele Londonban élő magyar lehet. A másik 50 százalékot a helyiek és a brit fővárosban élő külföldiek adhatják.

A fesztivált magánfinanszírozásban szervezték, a Magyarországról utazó résztvevőknek nem kerül pénzébe a bemutatkozás. Az esemény költségeit a tervek szerint a jegybevételek fedezik, egy jegy 16-39 fontba kerül - mondta Somogyi Péter. Az elképzelések szerint jövőre is megrendezik Londonban a borfesztivált, illetve hasonló eseményt máshol is terveznek.

Ducsai-Oláh Zsanett, a rendezvény szakmai partnerének, a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak a vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a eseményen bemutatkozik az Áldomás, a termelők és az állam összefogása nyomán létrehozott ernyőmárka. A márkához csak olyan termékek tartozhatnak, amelyek megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek, illetve GMO-mentesek, nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat és végigkövethető a termék előállításának folyamata. A védjegyet már több mint 80 termék szerezte meg, ezek közül 23 piacképes.

Úgy vélte, a magyar élelmiszerek esősorban a magas minőséget képviselő áruk között lehetnek versenyképesek.

Bödő Sándor, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének minőségirányítási tanácsadója kiemelte: a sokáig feledésbe merült mangalicatermékeket vissza kell vezetni a piacra, újra meg kell ismertetni a fogyasztókkal bel- és külföldön. Ennek egyik állomása a londoni borfesztivál.

Forrás: hirek.lelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem egyezik a szaktárca és a szakmai szervezet álláspontja az európai élelmiszerpiacon lévő kettős mércéről.

2017. április 05. 07:50
2017. március 29-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtótájékoztatón ismertette átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálatának eredményét. A vizsgálat prekoncepciója szerint kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon. A kormányzati álláspont szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek, jellemző, hogy gyengébb minőségi nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint viszont az eredmények elemzése után egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt. Az ÉFOSZ örömmel vette tudomásul, hogy az újabb vizsgálat részletes eredményeit a NÉBIH a sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozta a honlapján.

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézet alakult Szarvason

2018. szeptember 24. 08:13
Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet kutatási programjainak legfőbb célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, létrehozását a jövőnk, földünk megóvása érdekében vállalt felelősség vezérelte - mondta az agrárminiszter szombaton Szarvason, amikor felavatta az újjáalakult kutatóintézetet.