Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
Balázsi Katalin és férje a tojáshéjat használják fel költséghatékonyan: „Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a magnézium és a stroncium, ami háromszor gyorsabban csontosodik, mint egy vegyi úton előállított csontpótló” – mondta. A kutatók gyakorlatilag a kinyerésre és a visszapótlásra találtak ki technológiát.
 
„A bírálati bizottság közölte velem, hogy egy fiúnak fogják odaadni az állami ösztöndíjat, mert úgy is hamarosan szülni fogok, és inkább olyannak adják aki be is fejezi. Ez a mondat egy olyan impulzust adott, hogy akkor is megmutatom” – mesélte egyetemi éveiről a kutatónő.
 
Felfedezésüket Koreában már szabadalmaztatták, Európában éppen kísérleteznek vele, de olyan magyar orvoscsapatot eddig még nem találtak, amelyik együttműködne velük.
 
Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan lesz a tojáshéjból csontpótló.
 
Balázsi Katalin szeretné elérni, hogy minél több nő váljon kutatóvá műszaki területen, véleménye szerint már az is segítene, ha a gyermekvállalással töltött éveket a pályázatokon nem tekintenék üresjáratnak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kincset rejt a téli éléskamra

2024. január 11. 18:43
A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe. A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.

Kisboltok nagy bajban: mérhető veszteséget okoz a kereskedelemben az ársapka

2023. február 17. 10:50
Literenként, illetve kilogrammonként 200-300 forinttal is több a beszerzési ár a hatóságinál.
 
Mérhető a veszteség az ársapkás termékeknél, amely akár 200-300 forint is lehet – mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A kereskedők folyamatosan küzdenek, de a kabinet szerint jelentős profitot realizáltak a korábbi években ahhoz, hogy most a hatósági áras termékekre akciós árú termékként tekintsenek.