Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
Balázsi Katalin és férje a tojáshéjat használják fel költséghatékonyan: „Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a magnézium és a stroncium, ami háromszor gyorsabban csontosodik, mint egy vegyi úton előállított csontpótló” – mondta. A kutatók gyakorlatilag a kinyerésre és a visszapótlásra találtak ki technológiát.
 
„A bírálati bizottság közölte velem, hogy egy fiúnak fogják odaadni az állami ösztöndíjat, mert úgy is hamarosan szülni fogok, és inkább olyannak adják aki be is fejezi. Ez a mondat egy olyan impulzust adott, hogy akkor is megmutatom” – mesélte egyetemi éveiről a kutatónő.
 
Felfedezésüket Koreában már szabadalmaztatták, Európában éppen kísérleteznek vele, de olyan magyar orvoscsapatot eddig még nem találtak, amelyik együttműködne velük.
 
Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan lesz a tojáshéjból csontpótló.
 
Balázsi Katalin szeretné elérni, hogy minél több nő váljon kutatóvá műszaki területen, véleménye szerint már az is segítene, ha a gyermekvállalással töltött éveket a pályázatokon nem tekintenék üresjáratnak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek

2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
 
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
 

Gazda-molnár-pék adatbázis

2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint  hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.