Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
Balázsi Katalin és férje a tojáshéjat használják fel költséghatékonyan: „Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a magnézium és a stroncium, ami háromszor gyorsabban csontosodik, mint egy vegyi úton előállított csontpótló” – mondta. A kutatók gyakorlatilag a kinyerésre és a visszapótlásra találtak ki technológiát.
 
„A bírálati bizottság közölte velem, hogy egy fiúnak fogják odaadni az állami ösztöndíjat, mert úgy is hamarosan szülni fogok, és inkább olyannak adják aki be is fejezi. Ez a mondat egy olyan impulzust adott, hogy akkor is megmutatom” – mesélte egyetemi éveiről a kutatónő.
 
Felfedezésüket Koreában már szabadalmaztatták, Európában éppen kísérleteznek vele, de olyan magyar orvoscsapatot eddig még nem találtak, amelyik együttműködne velük.
 
Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan lesz a tojáshéjból csontpótló.
 
Balázsi Katalin szeretné elérni, hogy minél több nő váljon kutatóvá műszaki területen, véleménye szerint már az is segítene, ha a gyermekvállalással töltött éveket a pályázatokon nem tekintenék üresjáratnak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

2024. május 09. 14:14
A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Viorel Gutu FAO főigazgató-helyettest.

Tojásfarm és sertésüzem Faddon

2023. szeptember 19. 16:14
Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén májusban. Az elmúlt héten már a 15 ezer jérce is megérkezett Ausztriából. A beüzemelés napjaiban látogattuk meg a telephelyet, ahol az első tapasztalatokról kérdeztük Reibling Tamás tulajdonos-ügyvezetőt.