Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.
Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból
Balázsi Katalin és férje a tojáshéjat használják fel költséghatékonyan: „Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a magnézium és a stroncium, ami háromszor gyorsabban csontosodik, mint egy vegyi úton előállított csontpótló” – mondta. A kutatók gyakorlatilag a kinyerésre és a visszapótlásra találtak ki technológiát.
 
„A bírálati bizottság közölte velem, hogy egy fiúnak fogják odaadni az állami ösztöndíjat, mert úgy is hamarosan szülni fogok, és inkább olyannak adják aki be is fejezi. Ez a mondat egy olyan impulzust adott, hogy akkor is megmutatom” – mesélte egyetemi éveiről a kutatónő.
 
Felfedezésüket Koreában már szabadalmaztatták, Európában éppen kísérleteznek vele, de olyan magyar orvoscsapatot eddig még nem találtak, amelyik együttműködne velük.
 
Az alábbi videóból kiderül, hogy hogyan lesz a tojáshéjból csontpótló.
 
Balázsi Katalin szeretné elérni, hogy minél több nő váljon kutatóvá műszaki területen, véleménye szerint már az is segítene, ha a gyermekvállalással töltött éveket a pályázatokon nem tekintenék üresjáratnak.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Indul a Coop Rally!

2023. szeptember 13. 15:22
Szeptember 13-14-én 17. alkalommal indul útjára a Coop Rally, mely ezúttal Nyugat-Magyarország térségeinek magyar élelmiszert előállító üzemeibe és a magyar termékeket árusító CO-OP Hungary Zrt. boltjaiba veszi az irányt.

Kabáról indult hazai térhódítása

2023. május 31. 11:14
A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.
Tavaly a kertészetük rendezte meg a chilievő Európa-bajnokságot; Európa chilikultúrájának legismertebb arcai látogattak el hozzájuk, és nagyon csodálkoztak egyes növények méretén.