Magyar kapta az Év Nemzetközi Női Borásza kitüntetést

2023. május 04. 14:36
A legjobb női borásznak járó nemzetközi címmel tüntette ki Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát a legnagyobb német borászati szakportál. Az újvilági tapasztalattal is rendelkező borásznak ez már nem az első nemzetközi sikere.
Magyar kapta az Év Nemzetközi Női Borásza kitüntetést
Az Év Nemzetközi Női Borásza 2023 címmel tüntette ki Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok (Wunderlich Borászati Kft.) vezető borászát Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de – közölte a borászat. Hozzátették: magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A német szakportál évente több, mint 10 ezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről.
Unsere Internationale Winzerin des Jahres 2023 lächelt in die Kamera
Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Bebizonyítja, hogy Magyarországnak mind a terroir, mind a borászszakma felkészültsége szempontjából a világ borászati élvonalában helye van - áll a közleményben.
 
Az idei versenyfelhívásra beküldött kilenc, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tétel a következő értékeléseket kapta:
 
Koh-I-Noor - 105.6 2019 - TOP-ARANY
Koh-I-Noor - Merlot 2017 - ARANY
Koh-I-Noor - Merlot 2019 - ARANY
Koh-I-Noor - Cabernet Sauvignon 2018 - ARANY
Cassiopeia - MCS*Achird 2018 - TOP-ARANY
Ars Poetica - Syrah 2021 - ARANY
Ars Poetica - Pinot Noir 2020 - ARANY
Ars Poetica - Chardonnay 2020 - ARANY
Jammertal - Blue Sky 2020 - ARANY
A széleskörű nemzetközi, közte újvilági tapasztalattal is rendelkező Kövesdi Zsófiának egyébként nem ez az első nemzetközi sikere. A közelmúltban a világ egyik legelismertebb borkritikusa, Robert Parker a Jammertal Borbirtok négy tételét értékelte 90 pont feletti eredménnyel, korábban pedig már három vörösbort értékelt 90 és 92 pontra, valamint egyet 91 pontra.
 
Ein Blick in den Weinkeller des Weingutes Jammertal Borbirtok in Ungarn
A Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen pedig Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat nyert, amellyel az említett tétel gyakorlatilag a világ csúcsborai közé emelkedett.
 
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok Berlinből

2023. március 13. 10:51
Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.