Magyar kezdeményezésre kötelező lesz százalékosan feltüntetni a mézek származását az EU-ban

2023. december 12. 13:45
Célt értek a magyar erőfeszítések: hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte az Agrárminisztérium keddi közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.
Magyar kezdeményezésre kötelező lesz százalékosan feltüntetni a mézek származását az EU-ban
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint négy év munkája érett be a hétfői döntéssel, hiszen először 2019. novemberében kezdeményezte elsőként Magyarország a mézkeverékek származásjelölési szabályainak szigorítását. A szigorúbb előírásoknak köszönhetően egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek és milyen arányban találhatók meg az adott termékben.
Magyar kezdeményezésre kötelező lesz százalékosan feltüntetni a mézek  származását az EU-ban
Ezzel egyrészt a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, melyek vásárlásával nemcsak a magyar méhészeket, de a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják.  Másrészt a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, EU-n kívülről érkező mézek elleni fellépést –  emlékeztetett a magyar tárcavezető.
Szigorít a minisztérium: változás jön a mézcímkéken | Startlap Vásárlás
Nagy István jelezte azt is, hogy a javaslatról az Európai Parlament a következő napokban alakítja ki álláspontját, ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások a Tanáccsal, annak érdekében, hogy az új szabályozás minél előbb hatályba léphessen.
 
Fotó, forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

A tyúkoknak is annyi, már a tojáshoz se kellenek +VIDEÓ

2024. március 08. 12:39
A Yo Egg, egy Los Angeles-i székhelyű startup az "igazi", állati eredetű tojásra megszólalásig hasonlító, növényi alapú tojást fejlesztett ki, melynek már folyik a szabadalmaztatása.

Mégsem a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” ?

2023. július 10. 13:31
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-vel szemben, mert a cég a reklámkampányaiban vélhetően megtévesztő módon állította, hogy a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” – közölte a GVH.