Magyar kézműves csoki vitte el a gasztro-Oscart

2020. szeptember 23. 08:09
A nemzetközi versenyen nyert díjat konyak ízesítésű csokoládéjával a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra. A hazai csokoládé műhelynek ez már a 18. nemzetközi elismerése – olvasható a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra közleményében.
Magyar kézműves csoki vitte el a gasztro-Oscart

Konyak ízesítésű csokoládéval nyert a magyar vállalkozás, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra a Great Taste Awards-on. Bonbonokkal, trüffelekkel és fagylaltokkal az utóbbi négy évben már tizennyolc nemzetközi díjjal gazdagodtak.

Idén eredeti francia konyakkal ízesített étcsokoládé trüffeljüket választották a világ élvonalába.

A bírák kiemelték, azt, hogy a díjazott termékeben a konyak selymesen, kiegyensúlyozottan harmonizál az étcsokoládé kakaós, fűszeres ízével.

Fotó: Bonbonier Csokoládé Manufaktúra

Lenyűgözőnek, az este fénypontjaként jellemezték a kóstolás élményét: a csokoládé héj roppanását; az azt rejtő tölteléket, mely krémes a harapáskor, majd kitartóan lassan olvad, kellemes konyak ízt hagyva maga után.

„Az előző díjuk megnyerése utáni ünneplés alkalmából a barátainktól kaptunk egy üveg francia konyakot ajándékba. A jó hangulatú este során nemcsak az üveget nyitottuk ki, hanem egy tábla étcsokoládét is. Hamar született tehát meg az ötlet, idén mivel is készüljük az idei Great Taste Awardsra. Hosszan finomítottam a receptet, mire elnyerte a végleges formáját. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen klasszikus ízkombinációval is ki tudtam vívni a zsűri elismerését és az ezzel járó egy csillagos minősítést. A gasztronómiai versenyek ízvilágban nagyon innovatívak. Klasszikus ízekkel külön kihívás versenyezni.”– mondta az eredményhirdetés után Erdélyi Nóra, a manufaktúra chocolatierje, aki üzlettársával Csomor Tamással tavaly nyitotta meg látvány manufaktúráját a Ráday utcában.

Fotó: Bonbonier Csokoládé Manufaktúra

A Great Taste Awards az angliai Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak élelmiszeripari Oscar díjaként emlegetnek világszerte. 2020-ban számos terméket jelöltek a versenyre a teljes gasztronómiát lefedő 35 kategóriákban: a csokoládéktól kezdve a tejtermékeken keresztül a hús termékekig és a borokig.

Séfekből, étel kritikusokból, szakértőkből, és gasztro bloggerekből álló 500 fős zsűri márciustól szeptemberig kóstolta és értékelte a nevezett termékeket.

A nevezett 12 777 termékből csupán 205 termék nyerte el a legmagasabb minősítést.

A szervezők szerint a Great Taste csillagjai és logója tulajdonképpen egy jelzés a fogyasztók felé mindenhol a világon, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárol.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

2019. április 04. 07:41
Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100% tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak. A Nébih kötelezte a forgalmazót a tönkölybúza liszt megnevezésű termékek forgalomból való kivonására, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Vidéken is egyre népszerűbb az ételmentés: ezekben a városokban tarol a Munch

2021. március 08. 09:56
Az ételpazarlás máig megoldatlan problémáján felbuzdulva négy fiatal gondolt egy nagyot, és létrehozták a mára egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ételmentő appot, a Munchot. Noha vállalkozásukat a pandémia idején, 2020 nyarán indították el, járvány ide vagy oda, a vendéglátóhelyeken, pékségekben, kisboltokban és kávézókban is keletkezhet felesleg, aminél a legfőbb cél, hogy az ne a kukába landoljon. A fővárosi debütálást követően egyre több vidéki városban, Szegeden, Debrecenben, Sopronban és Győrben is vannak már olyan helyek, ahol 40-70%-os engedménnyel juthatunk hozzá a teljes értékű ételekhez, amely sorhoz hamarosan Pécs is csatlakozni fog. A Munch vidéki térhódításáról és az ételpazarlásról a mozgalom egyik alapítója beszélt a HelloVidéknek.