Magyar szakszervezeti siker: Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete kritizálta a magyar kormányt és cselekvésre szólította fel

2022. június 14. 07:46
A 110. Nemzetközi Munkaügyi Konferencián kritikák hangzottak el a magyar kormánnyal szemben a Szervezkedési jogról és a kollektív tárgyalásokról szóló 98. Egyezmény kapcsán.
Magyar szakszervezeti siker: Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete kritizálta a magyar kormányt és cselekvésre szólította fel

A témát vizsgáló bizottság elé nagyon ritkán kerül EU tagállam, ahol mind a kormány, mind a munkaadói, mind a munkáltatói oldal is érvelhet a beadvány kapcsán.

Szakszervezeti oldalról a 2010 óta történő kollektív jogok leépítése kapcsán közös magyar álláspont került megfogalmazásra, amelyet megtámogatott az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL), és a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB). Az elmúlt időben beadott magyar szakszervezeti panaszokat globális szövetségek jelenítették meg, így az egészségügyi dolgozók ügyét a Nemzetközi Közszolgáltatási Szakszervezeti Szövetség (PSI), a légirányítók ügyét a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (ITF), míg a pedagógusok ügyét az Oktatásügyi Internacionálé (EI). A magyar munkáltatói oldal szintén az érdemi szociális párbeszéd hiányát és annak negatív következményeit emelte ki.

A bizottság megállapította, hogy a szakszervezet-ellenes megkülönböztetéssel szembeni védelem, a törvény által megengedett kollektív tárgyalások hatálya, valamint a szabad és önkéntes kollektív tárgyalásokba való beavatkozás tekintetében jelentős jogi- és gyakorlati hiányosságok tapasztalhatók az egyezménnyel kapcsolatosan. A bizottság felkérte a kormányt, hogy haladéktalanul vegye igénybe az ILO technikai segítségét az egyezmény rendelkezéseinek való jogi és gyakorlati megfelelés biztosítása érdekében, ami egy nagyon erős jelzés a kormány számára, hogy komoly problémákat kell megoldania.

A bizottság felkéri a kormányt, hogy 2022. szeptember 1-jéig nyújtson be jelentést a szakértői bizottságnak, amely a szociális partnerekkel konzultálva ad tájékoztatást az egyezmény jogi és gyakorlati alkalmazásáról.

A fentiek alapján a magyar szakszervezeti konföderációkkal felhívják a kormány figyelmét, hogy kezdjen tárgyalásokat az ILO által tapasztalt problémák megoldása céljából.

 

Budapest, 2022. június 13.

Zlati Róbert elnök Magyar Szakszervezeti Szövetség

Csóti Csaba elnök Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a magyarok félnek szabadságra menni

2019. szeptember 05. 11:21
Kevesebb amerikai veszi ki a szabadságát és rövidebb időre mennek – mert féltik munkahelyüket, vagy nincs pénzük elutazni – írja a Privátbankár.

Teljes összeomlás várhat a turizmusra

2020. szeptember 02. 08:19
Állami segítséget remélnek a szakmai szervezetek a Covid19 miatt életbe léptetett újabb utazási korlátozások miatt. A szállodák és a vendéglátósok szerint gyakorlatilag kilátástalan a helyzet, mindent be kell szinte zárni.