Magyar újdonságokat kapott a Google Térkép

2023. június 22. 18:30
Új fejlesztéseket kapott a Google Térkép, többek között számos magyarországi látványosság egészen új módon csodálható meg a mobilos verzióban.
 
Olyan fejlesztéseket kapott a Google Térkép, amelyeknek köszönhetően számos magyarországi látványosságot, többek között a Mátyás-templomot, a Lánchidat és a Szent István Bazilikát is egy egészen új módon csodálhatják meg a felhasználók.
Magyar újdonságokat kapott a Google Térkép

A Google Térkép mobilos verziójában már a Mátyás-templom is megtekinthető többdimenziós módban

A Google az év elején indította el Immersive View funkcióját, hogy megújítsa a térképes keresés élményét. A fejlesztők a mesterséges intelligencia segítségével több milliárd képet egyesítettek, hogy a világ látványosságainak többdimenziós nézetét hozzák létre és számos hasznos információt tegyenek elérhetővé a felhasználók számára. A vállalat a közelmúltban négy új városban (Amszterdam, Dublin, Firenze, Velence) is elérhetővé tette az újdonságot, illetve a világ több mint 500 ikonikus nevezetességére is kiterjeszti a szolgáltatást.

Az Immersive View már Magyarországon is elérhető a felhasználók számára, így okostelefonon (desktopon nem) már többdimenziós módban nézhető meg az Országház, a Vajdahunyad vára, a Halászbástya, vagy éppen a Mátyás-templom, a Széchenyi lánchíd és a Szent István Bazilika.
 
Ehhez nem kell mást tennie, mint a Google Térkép mobilos verziójában rákeresni a felfedezni kívánt helyszínre, majd rákattintani az első videóra, és máris virtuálisan körberepülhető az épület, illetve szemügyre vehetők a közelében található helyek. Az időcsúszka segítségével az érdeklődő azt is ellenőrizheti, hogy a nevezetesség helyszínén milyen időjárásra számíthat a közeljövőben, valamint megnézheti, mennyire lesz zsúfolt a terület egyes napszakokban.
 
Ahol pedig rendelkezésre állnak további adatok, ott a felhasználó az éttermek és kávézók belsejébe is betekinthet, hogy eldönthesse, szeretne-e ott asztalt foglalni. Mindezt a neurális sugárzási mezőknek nevezett (NeRF: Neural Radiance Fields), fejlett mesterséges intelligencia technikának köszönhetően teheti meg, amit a Google fejlesztett ki.
 
Folyamatosan frissülő útvonaltervek és átláthatóbb tervezés
További újdonság, hogy ebben a hónapban elérhetővé válik a Google Térkép folyamatosan frissülő útvonalterve is, aminek segítségével az emberek könnyedén nyomon követhetik utazásaik előrehaladását záróképernyőjükön vagy az alkalmazásban megtervezett útvonal-áttekintésben.
 
Egy utazás megtervezésének egyik legnehezebb része, hogy számon lehessen tartani a kívánságlistán szereplő helyeket. A jövő hónapban világszerte bevezetésre kerülő új frissítésekkel mostantól a felkeresett helyek a Google Térkép bezárása után is elmenthetőek lesznek az Előzmények között.
 
forrás: 24.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Az óraátállítás miatt változik a MÁV és a Volánbusz menetrendje is

2023. október 27. 13:49
Mutatjuk a főbb járatváltozásokat, és hogy hol lehet tájékozódni ez ügyben.
 
Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. A MÁV-csoport közleménye szerint az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Az óraátállítás a Volánbusz alábbi járatait is érinti, azonban a HÉV menetrendje nem módosul.

Horvátország januártól a schengeni övezet része, Románia és Bulgária továbbra is várólistán

2022. december 08. 19:53
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
 
A döntés értelmében 2023. január 1-jétől megszűnik a Horvátország és a schengeni térség más országai között a személyek ellenőrzése a belső szárazföldi és a tengeri határokon. A belső légi határokon az ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntetik meg. Horvátország 2023. január 1-jétől megkezdi az egész övezetre érvényes schengeni vízumok kiadását is.