Magyar vezetésű munkacsoport is segíti a Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség fejlesztését

2019. szeptember 27. 09:37
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szeptember 26-án Brüsszelben átadta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) magyar vezetéssel működő Agrár-tudás és Innovációs Rendszerek (AKIS) munkacsoportja által készített jelentést, amelyet több tagállam közösen dolgozott ki.

A jelentésben foglaltak fontos szerepet játszanak majd a Közös Agrárpolitikában már most is meglévő, a 2021-2027 közötti időszakban pedig még hangsúlyosabban megjelenő Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) eszköz továbbfejlesztésében.

Az agrárbiztos megköszönve a jelentést kiemelte, az AKIS csoport munkája stratégiai jelentőségű, a most átadott jelentés nagyban segíti majd az Európai Bizottság munkáját az EIP tovább fejlesztésében. Emlékeztetett, a jelentésben leírtak emellett a tagállamoknak is jelentős segítséget nyújtanak abban, hogy a Közös Agrárpolitika keretében olyan interaktív innovációs modellt dolgozzanak ki, amely a kiegészítő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező partnerekre koncentrál, a helyi sajátosságokra, szakértelemre és tudásra alapoz, illetve képes a jó európai példákon keresztül elősegíteni a nemzeti intézkedések megvalósulását, ezzel is hozzájárulva a vidék fejlődéséhez.

Juhász Anikó - aki 2016 óta társelnöke az AKIS stratégiai munkacsoportnak - kiemelte, hogy a következő programozási periódusban a kutatás és innováció, illetve a tudástranszfer fontos eleme lesz a Közös Agrárpolitika intézkedéseinek. Az EIP-AGRI célja, hogy az agrárgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak, és könnyebben alkalmazkodjanak az olyan aktuális kihívásokhoz, mint az élesebb verseny, a változékony piaci árak, az éghajlati változások, vagy a szigorúbb környezetvédelmi szabályok. Az EIP-AGRI talán legfontosabb szerepe az, hogy összeköti a kutatási és a vidékfejlesztési alap támogatási forrásait, amely alkalmas arra, hogy hatékony tudástranszfer valósulhasson meg a gazdálkodók és a kutatók között – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

A magyar gazdák munkáját méltatták a Magosz Közgyűlésen

2022. május 27. 10:11
A magyar gazdák elkötelezettsége, szorgalma és tehetsége a hazai agrárium aranytartaléka. Ezt megtapasztalhattuk a mögöttünk hagyott évtizedben, különösen az elmúlt években, a koronavírus okozta veszélyhelyzetben – fogalmazott köszöntőbeszédében Farkas Sándor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közgyűlésén.

Magyar árut a polcra!

2020. október 13. 08:53
Kell a magyar termelőknek és élelmiszer feldolgozóknak az áruházláncok polcain a hely. Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legutóbb az Aldi vezetőivel tárgyalt.