Magyar vezetésű munkacsoport is segíti a Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség fejlesztését

2019. szeptember 27. 09:37
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szeptember 26-án Brüsszelben átadta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) magyar vezetéssel működő Agrár-tudás és Innovációs Rendszerek (AKIS) munkacsoportja által készített jelentést, amelyet több tagállam közösen dolgozott ki.

A jelentésben foglaltak fontos szerepet játszanak majd a Közös Agrárpolitikában már most is meglévő, a 2021-2027 közötti időszakban pedig még hangsúlyosabban megjelenő Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) eszköz továbbfejlesztésében.

Az agrárbiztos megköszönve a jelentést kiemelte, az AKIS csoport munkája stratégiai jelentőségű, a most átadott jelentés nagyban segíti majd az Európai Bizottság munkáját az EIP tovább fejlesztésében. Emlékeztetett, a jelentésben leírtak emellett a tagállamoknak is jelentős segítséget nyújtanak abban, hogy a Közös Agrárpolitika keretében olyan interaktív innovációs modellt dolgozzanak ki, amely a kiegészítő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező partnerekre koncentrál, a helyi sajátosságokra, szakértelemre és tudásra alapoz, illetve képes a jó európai példákon keresztül elősegíteni a nemzeti intézkedések megvalósulását, ezzel is hozzájárulva a vidék fejlődéséhez.

Juhász Anikó - aki 2016 óta társelnöke az AKIS stratégiai munkacsoportnak - kiemelte, hogy a következő programozási periódusban a kutatás és innováció, illetve a tudástranszfer fontos eleme lesz a Közös Agrárpolitika intézkedéseinek. Az EIP-AGRI célja, hogy az agrárgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak, és könnyebben alkalmazkodjanak az olyan aktuális kihívásokhoz, mint az élesebb verseny, a változékony piaci árak, az éghajlati változások, vagy a szigorúbb környezetvédelmi szabályok. Az EIP-AGRI talán legfontosabb szerepe az, hogy összeköti a kutatási és a vidékfejlesztési alap támogatási forrásait, amely alkalmas arra, hogy hatékony tudástranszfer valósulhasson meg a gazdálkodók és a kutatók között – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Falu Program margójára

2019. május 15. 07:58
A Magyar Falu Program a kormány egyik legfontosabb törekvése, mert sok száz magyar falu helyzete valóban aggasztó  

Támad a fuzárium!

2019. július 17. 07:37
A fuzárium egy fonalasgomba, amely a mezőgazdaságban dolgozó gabonatermesztők között jól ismert gombanemzetség tagja, és amelybe hozzávetőlegesen ezer faj tartozik. Ezek közül számos faj jelentős élettani hatású anyagokat, úgynevezett mikotoxinokat termel, amivel a fenntartható gazdálkodás egyik nagy ellenségeivé váltak. A mikotoxinok a természetben, és egyben a mezőgazdaságban előforduló legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.