Áttörés a magyar agrárium digitalizációjában

2019. augusztus 06. 09:11
Elfogadta a Kormány a Digitális Agrár Stratégiát (DAS)!

A magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019. (VIII. 1.) kormányhatározattal hivatalossá vált Magyarország Digitális Agrár Stratégiája. A stratégia a Digitális Jólét Program részeként készült el, szakmai és civil szervezetek bevonásával.


fotó: pixabay

A kormány a stratégia megvalósítása érdekében az alábbi intézkedéseket rendeli el:

-    A korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazásának elősegítése érdekében támogatni a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, ezért felhívja az illetékeseket, hogy tekintsék át a célok megvalósulását támogató, szakképzési és kapcsolódó felnőttképzési („Okos Gazda”) programok indítását, valamint a digitális kompetenciák és ismeretek megszerzésének, fejlesztésének szakmai megalapozását és a mezőgazdaság digitális átalakulásához szükséges tudásbázis működtetését szolgáló Digitális Agrár Akadémia működésének lehetőségét. Ezeken túl az agrár-felsőoktatási intézmények lehetőségét, a mezőgazdaság digitális átalakulásának elősegítése érdekében.

-    Az Országos Meteorológiai Szolgálat mezőgazdasági termelést segítő adatainak térítésmentes hozzáférhetővé tételét a mezőgazdasági termelők részére, a földfelszíni mérőhálózat megújítását, fejlesztését.

-    A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer adatainak térítésmentes hozzáférhetővé tételét a mezőgazdasági termelők részére.

-    „Okos Tesztüzemi Rendszer” kialakítását a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban, mely digitális eszközökkel követi a mezőgazdasági üzemi folyamatokat térben és időben, csökkenti az adminisztratív terheket és vizsgálja a digitális átállás versenyképességi hatásait.

-    „Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ” létrehozását, mely gyűjti, feldolgozza az agráriumban keletkezett, a társadalom számára hasznos adatokat. Az ágazati adatintegráció támogatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek digitális nyomonkövethetőségét.

-    „Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központ létrehozását, amely élelmiszerlánc vizsgáló, adatelemző, oktató, kutató, fejlesztő és innovációs központként biztosítja az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek gyakorlati támogatását, digitalizációs lehetőségeinek fejlesztését és az élelmiszerlánc szemléletű, digitális technológián alapuló komplex állatorvosképzést.

-    Az agráriumban keletkezett hulladékok újrahasznosítását segítő, digitális alapú elosztó és értékesítési sharing economy módszerek fejlesztését, a kereskedelmi láncok rövidítését.

-    A földmérési és térinformatikai államigazgatási szerv által működtetett műholdas helymeghatározási szolgáltatás és referenciaállomás-hálózat korszerűsítését (GNSS) és bővítését, valamint a helymeghatározási szolgáltatás hozzáférhetőségének kiterjesztését, támogatja annak ingyenessé tételét.

-    Digitális Agrár Innovációs Központ létrehozását a felsőoktatás és a szaktanácsadás gyakorlati képzőhelyének létrehozása, a digitális kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység körülményeinek biztosítása, valamint az agrár digitális megoldások innovációs és módszertani tudásbázisának kialakítása érdekében.

-    A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság mezőgazdasági gépek és technológiák, megoldások fejlesztését, kipróbálására alkalmas tesztkörnyezetet is magába foglaló digitális agrár-mintagazdasággá történő fejlesztését.

-    Digitális Élelmiszeripari Stratégia kidolgozását.

A vonatkozó kormányhatározat itt érhető el.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Huszonöt milliárd forint többlettámogatással segíti a kormány az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat

2020. május 22. 08:57
Az Agrárminisztérium - a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett – a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter.
 

Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármesterével készült interjú

2015. december 12. 09:33
"Nem a 8000 hektárról van szó, csupán 16 parcella sorsát érinti a Törvényszék döntése, hogy leállította a mezőhegyesi földek árverését, ez 4-500 hektárt jelent - ezt Mitykó Zsolt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Mezőhegyes polgármestere szerint európai jogállamban a tulajdonjognak van hatása, nem lehet egyszerűen elvenni, ma erre figyelmeztette a Nemzeti Földalapkezelőt a bíróság."