Áttörés a magyar agrárium digitalizációjában

2019. augusztus 06. 09:11
Elfogadta a Kormány a Digitális Agrár Stratégiát (DAS)!

A magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019. (VIII. 1.) kormányhatározattal hivatalossá vált Magyarország Digitális Agrár Stratégiája. A stratégia a Digitális Jólét Program részeként készült el, szakmai és civil szervezetek bevonásával.


fotó: pixabay

A kormány a stratégia megvalósítása érdekében az alábbi intézkedéseket rendeli el:

-    A korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazásának elősegítése érdekében támogatni a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, ezért felhívja az illetékeseket, hogy tekintsék át a célok megvalósulását támogató, szakképzési és kapcsolódó felnőttképzési („Okos Gazda”) programok indítását, valamint a digitális kompetenciák és ismeretek megszerzésének, fejlesztésének szakmai megalapozását és a mezőgazdaság digitális átalakulásához szükséges tudásbázis működtetését szolgáló Digitális Agrár Akadémia működésének lehetőségét. Ezeken túl az agrár-felsőoktatási intézmények lehetőségét, a mezőgazdaság digitális átalakulásának elősegítése érdekében.

-    Az Országos Meteorológiai Szolgálat mezőgazdasági termelést segítő adatainak térítésmentes hozzáférhetővé tételét a mezőgazdasági termelők részére, a földfelszíni mérőhálózat megújítását, fejlesztését.

-    A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer adatainak térítésmentes hozzáférhetővé tételét a mezőgazdasági termelők részére.

-    „Okos Tesztüzemi Rendszer” kialakítását a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban, mely digitális eszközökkel követi a mezőgazdasági üzemi folyamatokat térben és időben, csökkenti az adminisztratív terheket és vizsgálja a digitális átállás versenyképességi hatásait.

-    „Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ” létrehozását, mely gyűjti, feldolgozza az agráriumban keletkezett, a társadalom számára hasznos adatokat. Az ágazati adatintegráció támogatja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek digitális nyomonkövethetőségét.

-    „Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központ létrehozását, amely élelmiszerlánc vizsgáló, adatelemző, oktató, kutató, fejlesztő és innovációs központként biztosítja az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek gyakorlati támogatását, digitalizációs lehetőségeinek fejlesztését és az élelmiszerlánc szemléletű, digitális technológián alapuló komplex állatorvosképzést.

-    Az agráriumban keletkezett hulladékok újrahasznosítását segítő, digitális alapú elosztó és értékesítési sharing economy módszerek fejlesztését, a kereskedelmi láncok rövidítését.

-    A földmérési és térinformatikai államigazgatási szerv által működtetett műholdas helymeghatározási szolgáltatás és referenciaállomás-hálózat korszerűsítését (GNSS) és bővítését, valamint a helymeghatározási szolgáltatás hozzáférhetőségének kiterjesztését, támogatja annak ingyenessé tételét.

-    Digitális Agrár Innovációs Központ létrehozását a felsőoktatás és a szaktanácsadás gyakorlati képzőhelyének létrehozása, a digitális kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység körülményeinek biztosítása, valamint az agrár digitális megoldások innovációs és módszertani tudásbázisának kialakítása érdekében.

-    A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság mezőgazdasági gépek és technológiák, megoldások fejlesztését, kipróbálására alkalmas tesztkörnyezetet is magába foglaló digitális agrár-mintagazdasággá történő fejlesztését.

-    Digitális Élelmiszeripari Stratégia kidolgozását.

A vonatkozó kormányhatározat itt érhető el.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Klímaváltozás és erdészet – formálódik a szakma kiegyensúlyozott válasza a klimatikus kihívásokra

2021. október 19. 10:43
Az erdészet – a társadalom és az uniós bürokrácia partnerségével és nem gyámságával, továbbá a vidékfejlesztési támogatásokból való megfelelő részesedés mellett – képes a klímaváltozás kihívásaira megfelelő válaszokat adni. Ehhez az ágazati szereplők közötti párbeszéd folytatására, és még több, uniós szinten is összehangolt szakmai kutatásra és tájékoztatásra van szükség.

Tíz tizenöt év múlva élelmiszerhiány lesz

2015. október 14. 09:57
"Tíz tizenöt év múlva élelmiszerhiány lesz, akkor az lesz az úr, akinek földje van, ezért most földhöz juttatják a haverokat, mondta Szél Bernadett az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.