Magyarország agrár- és élelmiszergazdasága a törvények tekintetében felkészült egy világjárványra, így a koronavírusra is (videó)

2020. március 23. 08:09
Egy 2012-es törvény meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszerellátást biztosítani kell. Abban az esetben is, ha bárhol karantén kerül felállításra. A törvény ezt a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállalatok folyamatos működtetésével kívánja elérni.

 

Egy 2012-es törvény meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszerellátást biztosítani kell. Abban az esetben is, ha bárhol karantén kerül felállításra. A törvény ezt a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállalatok folyamatos működtetésével kívánja elérni.

 

Ha az Állam veszélyeztetettnek látja az Ország élelmiszerellátását, akkor egy létfontosságú üzem esetében közbeavatkozik, és nem hagyja annak leállását. Ezt akármekkora áron elérve. Innentől kezdve nem a vállalat profitnyeresége, hanem az ország zavartalan élelmiszer ellátottsága lesz az elsődleges cél. Agrárszempontból csak bizonyos méretet elérő üzemeket lehet a létfontosságú üzemek közé sorolni. 

Az emlősöket vágó üzemeknél a létfontosságú státusz eléréséhez legalább napi 450 számosállat-egységnek megfelelő állat feldolgozását írják elő. A baromfiiparban a cégek vágókapacitásának madár fajonként eltérő minimum szintet kell elérni, így naponta minimum 50 ezer broiler csirke, 7 ezer pulyka vagy 4 ezer víziszárnyas levágása a megkívánt célérték. Feldolgozott hústermékek gyártása esetében legalább napi 150 tonna, tejtermékek esetében 100 tonna az elérni kívánt limit.

 A növényi és sütőipari termékekkel foglalkozó cégek célértéke az előző évi értékek alapján kerül meghatározásra. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozásnál az 50 ezer tonnát, malomipari tevékenységnél 60 ezer tonnát, a sütőiparban 100 ezer tonnát kell elérnie az előző évi termelési átlagnak. 

agrotrend.hu

Amennyiben töltődik be a videó, megnézheti itt

https://www.agrotrend.hu/hireink/magyarorszag-agrar--es-elelmiszergazdasaga-a-torvenyek-tekinteteben-felkeszult-egy-vilagjarvanyra-igy-a-koronavirusra-is

 

Kapcsolódó cikkek

Kamattámogatás jár a mezőgazdasági beruházási hitelekre

2019. szeptember 23. 08:39
Az agrárminiszter úgy rendelkezett, hogy a legfeljebb 2 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási hitelek után 80 százalék kamattámogatás igényelhető.

AGRO7 - A hét agrárhírei

2021. május 03. 08:15
600 milliárd forint értékben írnak ki újabb agrárpályázatokat, valamint az MKB Agrárpartner szakmai vezetője is finanszírozási, valamint támogatási programokról számolt be. A jövő hetünk is igazán mozgalmas lesz, ugyanis a KWS Magyarország KFT. repce webináriumot tart, amelyet folyamatos közvetítéssel figyelemmel kísérünk.