Magyarország agrár- és élelmiszergazdasága a törvények tekintetében felkészült egy világjárványra, így a koronavírusra is (videó)

2020. március 23. 08:09
Egy 2012-es törvény meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszerellátást biztosítani kell. Abban az esetben is, ha bárhol karantén kerül felállításra. A törvény ezt a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállalatok folyamatos működtetésével kívánja elérni.

 

Egy 2012-es törvény meghatározza, hogy a folyamatos élelmiszerellátást biztosítani kell. Abban az esetben is, ha bárhol karantén kerül felállításra. A törvény ezt a stratégiailag fontos élelmiszergyártó vállalatok folyamatos működtetésével kívánja elérni.

 

Ha az Állam veszélyeztetettnek látja az Ország élelmiszerellátását, akkor egy létfontosságú üzem esetében közbeavatkozik, és nem hagyja annak leállását. Ezt akármekkora áron elérve. Innentől kezdve nem a vállalat profitnyeresége, hanem az ország zavartalan élelmiszer ellátottsága lesz az elsődleges cél. Agrárszempontból csak bizonyos méretet elérő üzemeket lehet a létfontosságú üzemek közé sorolni. 

Az emlősöket vágó üzemeknél a létfontosságú státusz eléréséhez legalább napi 450 számosállat-egységnek megfelelő állat feldolgozását írják elő. A baromfiiparban a cégek vágókapacitásának madár fajonként eltérő minimum szintet kell elérni, így naponta minimum 50 ezer broiler csirke, 7 ezer pulyka vagy 4 ezer víziszárnyas levágása a megkívánt célérték. Feldolgozott hústermékek gyártása esetében legalább napi 150 tonna, tejtermékek esetében 100 tonna az elérni kívánt limit.

 A növényi és sütőipari termékekkel foglalkozó cégek célértéke az előző évi értékek alapján kerül meghatározásra. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozásnál az 50 ezer tonnát, malomipari tevékenységnél 60 ezer tonnát, a sütőiparban 100 ezer tonnát kell elérnie az előző évi termelési átlagnak. 

agrotrend.hu

Amennyiben töltődik be a videó, megnézheti itt

https://www.agrotrend.hu/hireink/magyarorszag-agrar--es-elelmiszergazdasaga-a-torvenyek-tekinteteben-felkeszult-egy-vilagjarvanyra-igy-a-koronavirusra-is

 

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

2020. január 15. 08:43
Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

Október 16-tól megindul az agrártámogatások előlegfizetése

2020. október 14. 09:24
Október 16-tól megindul az agrártámogatások előlegfizetése - jelentette be az agrárminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.