Magyarország gazdabarátabb uniós agrárpolitikát sürget

2016. szeptember 05. 08:01
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter francia kollégája meghívására a Loire-menti Chambord-ban részt vett az Európai Unió agrárminisztereinek találkozóján (2016. szeptember 1-2.).

A tárcavezetők az EU Közös Agrárpolitikájának jövőjéről cseréltek eszmét. A magyar tárcavezető elmondta, hogy Magyarország elkötelezett egy gazdabarát, egyszerű, világos, közérthető, tervezhető és természetesen megfelelő nagyságú pénzügyi alapokon nyugvó, megújított uniós közös agrárpolitika mellett.

Kép letöltése
 
Fotó: Dr. Bartha Péter István

 

Egyértelmű, európai szintű jelzést kell adni a gazdáknak arra vonatkozóan, hogy megmarad az EU támogatási rendszere, és változatlanul nagy szükség van a munkájukra, kiváló teljesítményükre, a közjóhoz való hozzájárulásukra, és a megtermelt jó minőségű, egészséges élelmiszerekre.

Fontos, hogy a közeljövőben ténylegesen végre kell hajtani az agrártámogatás egyszerűsítési programot, amely évtizedek óta napirenden van uniós szinten, de eddig soha nem sikerült megvalósítani.

Magyarország továbbra is ellenez minden olyan megoldást, amely a mezőgazdaságot, az élelmiszertermelést a gazdáktól és a természeti környezettől eltávolítja. Negatív példaként említhetőek a GMO-k, az in vitro húselőállítás, a klónozás, a rovarhúsból készülő élelmiszerek, a hormonkezelt állatok, és általában minden mesterséges, lényegében ténylegesen ipari, vegyipari módszerekkel előállított élelmiszer. Az ilyen fejlesztési irányokat semmiképpen sem szabad a Közös Agrárpolitika forrásaiból finanszírozni, a KAP-nak a hagyományos agrártermelést, a gazdákat kell szolgálnia.

A tanácskozás a magyar miniszter értékelése szerint hasznos volt, mert az egyeztetés megmutatta, hogy az európai tárcavezetők a jelenlegi nehéz időkben, a különböző válságok közepette is elkötelezettek a KAP fenntartása mellett, ugyanakkor az uniós agrárpolitika megújítása iránt is.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Normaalkotó munkát is folytatott a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet

2017. július 14. 09:00
2017. június 5. napjától 2017. június 16. napjáig ülésezett 4000 delegált részvételével a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) normaalkotó szerve: a konferencia (ILC).

Jogszabályok érthetően

2017. április 21. 07:41
A Magyar Közlöny április 10.  és április 16. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok