Magyarország lelke a vidék

2024. március 01. 13:44
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk - kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.
Magyarország lelke a vidék
A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei településen megtartott agrárfórumon Farkas Sándor elérendő célként említette, hogy 2030-ig hazánk az Európai Unió legfejlettebb mezőgazdasági országai közé tartozzon. Ez ma még nincs így, de az uniós és a történelmi mértékű hazai forrásokat felhasználva - más területek mellett - az élelmiszeripart, az állattartó telepeket, az állatjóléti körülményeket, a kertészeteket, a helyi piacokat, az öntözésfejlesztést és a generációváltást támogatva lehetőség lesz a magyar agrárium példa nélküli fejlődésére - fogalmazott.
A miniszterhelyettes a gazdák előtt szólt arról is, hogy a következő években hatvannégy pályázati témakörben nyílik lehetőség a kisebb és a nagyobb gazdálkodóknak fejlesztéseik megvalósítására. Történelmi pillanatokat élünk - hangsúlyozta -, a pályázati lehetőségek, az elnyerhető összegek soha nem látott lehetőséget nyitnak meg a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozások előtt. Ebben a kormányzat partnernek tekinti a gazdatársadalmat, amely partnerség már korábban is beigazolódott, amikor a vidéket, a vidéken maradást támogatta.
Farkas Sándor az utóbbi években az agráriumot ért kihívásokkal és az arra adott válaszokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a covid-járvány, az orosz-ukrán háborúra adott szankciók okozta nehézségek, a 2022-es rendkívüli aszály és a 2023-as inflációs év bebizonyította, hogy az agrártársadalom képes megbirkózni a legnehezebb feladatokkal is. Az agrárium túlélte a válságos éveket, folyamatosan képes volt kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszerrel ellátni a belföldi piacokat. Ez felértékelte a mezőgazdaságot, az egész agráriumot, amely így visszakapta korábbi megbecsültségét.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Hazánkban legalább 2-3000 hektáron termelnek édesköményt

2024. január 26. 12:46
Az édeskömény és a gumós édeskömény nem ugyanaz – írásunkból kiderül, mi a különbség közöttük és hogy előbbit miért termesztik ekkora felületen.

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat

2024. március 07. 16:59
Minden élelmiszeripari terméknek megvan a helye és szerepe a termékkínálatban. Az élelmiszergyártók felelőssége a megfelelő tájékoztatás, a kereskedelemé a kihelyezés szabályainak betartása – mindemellett a fogyasztónak tisztában kell lennie, hogy pontosan mit tartalmaz a termék, amit a hatóság a szigorú előírásoknak köszönhetően rendszeresen ellenőriz is- jelentette ki előadásában dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a VI. SIRHA Budapest Expo Agrárminisztériumi standjánál.