Magyarország tartózkodik a mesterséges élelmiszerektől

2018. január 22. 09:08
Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA) a Nemzetközi Zöld Hét keretein belül.

Fazekas Sándor a tanácskozás szünetében a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett fórumon leszögezte: Magyarország arra törekszik, hogy az agrárdigitalizáció minél nagyobb teret hódítson, mert így gazdaságosan és versenyképesen lehet termelni.

Ugyanakkor Magyarország továbbra is kiáll az egészséges, természetes, jó minőségű és mindenekelőtt géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes élelmiszereket termelő mezőgazdaság mellett, és elutasítja azokat a megoldásokat, amelyeket "sokan szépen, csöndben próbálnak elterjeszteni", köztük a mesterséges húselőállítást vagy a rovarfehérje emberi célú felhasználását - mondta a miniszter.

A magyar agrárdiplomáciának a következő években is azt az alapelvet kell követnie, hogy "mi, magyarok, nem kérünk ezekből a módszerekből" - hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte, hogy az Nemzetközi Zöld Hét (IGW) az agrárdiplomáciában is nagyüzemet jelent, a magyar küldöttség így alig egy nap alatt 16 miniszteri szintű, kétoldalú megbeszélést folytatott. Hozzátette: az idei IGW kiemelkedő eredménye, hogy tovább bővült a GMO-mentes szója termesztése mellett elköteleződött európai országok köre. 

A GMO-mentes szója termesztéséért indított mozgalom erősödése az Európai Unió közös agrárpolitikájának megújításával kapcsolatban is bíztató - húzta alá Fazekas Sándor. A közös és a nemzeti agrárpolitikát is úgy kell alakítani, hogy Európa önellátó legyen fehérjenövényekből, és ne szoruljon import GMO-szójára - mondta a földművelésügyi miniszter.

agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból

2016. október 10. 08:31
Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládét vontak ki a forgalomból megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

Önbecsapás lehet a biomassza

2018. július 25. 10:22
Az erdők kitermelésével magunk alatt vágjuk a fát, a hulladékok felhasználására kell fókuszálni.