Május 10.: madarak és fák napja

2023. május 10. 15:51
A hatályos természetvédelmi törvény szerint a madarak és fák napja május 10-e. Testvérünnepe a Föld napjának, célja, hogy a fiatal generáció természetvédelem iránti elkötelezettségének a kialakítása. Az ünnepnap több mint százéves, megszervezésének közvetlen előzménye az az 1902-ben kötött párizsi egyezmény, amely „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmét célozta.
Az egyezménytől felbuzdulva Chernel István ornitológus még abban az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Később edukációs keretek közé került az ünnep, köszönhetően Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendeletnek, amelynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben kellett méltatni a madarakat és a fákat ünneplő eseményt.  
Chernel István
 
Az I. világháborút követő nehéz évtizedek alatt az ünnep kikopni látszott. Klebelsberg Kuno azonban „felkarolta” a madarak és fák napját, a következő igét terjesztve:
„Újból teljes érvényt igyekszem szerezni annak a fennkölt szellemből fakadó rendelkezésének, mellyel a magyar erdők, mezők dalos madarainak és a fáknak megvédelmezését kívánta elérni akkor, amikor a fogékony gyermeklelket a madarak és fák szeretete felé igyekezett gyöngéden hajlítani”.  
Klebelsberg meggyőződése szerint a hagyomány újraélesztésével „ […]a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is.”
 
Hogy az ünnep napjainkban sem veszett feledésbe, jól láttatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által meghirdetett országos verseny az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.
 
A madarak és fák napja országos verseny célja, hogy versenylehetőséget biztosítson azoknak a természet iránt érdeklődő, általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal. Az országos döntőt Budapesten, május 12-én rendezik meg!
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Vége, becsődölt a legendás vidéki gyár: idén 750 dolgozó kerül az utcára

2023. január 06. 18:16
Minden dolgozónak felmondtak a Tungsram hajdúböszörményi üzemében. Az erről szóló tájékoztató levelet megkapták – tudta meg a Magyar Hang Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnökétől.
 
A Magyar Hang felidézte, hogy miután az állami Eximbank novemberben elutasította a cég második csődegyezségi ajánlatát is, elkezdődött a Tungsram felszámolása. Ennek következtében országszerte 750 dolgozót érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a cégnék, amelyet korábban stratégiai partnerének fogadott a kormány. A Tungsram Újpesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen folytatott termelést.

A LIGA Akadémia Alapítvány székesfehérvári rendezvénye

2023. december 06. 16:20
2023. december 4-én és 5-én a LIGA Akadémia Alapítvány rendezvényt szervezett Székesfehérvárott.