Május 10.: madarak és fák napja

2023. május 10. 15:51
A hatályos természetvédelmi törvény szerint a madarak és fák napja május 10-e. Testvérünnepe a Föld napjának, célja, hogy a fiatal generáció természetvédelem iránti elkötelezettségének a kialakítása. Az ünnepnap több mint százéves, megszervezésének közvetlen előzménye az az 1902-ben kötött párizsi egyezmény, amely „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmét célozta.
Az egyezménytől felbuzdulva Chernel István ornitológus még abban az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Később edukációs keretek közé került az ünnep, köszönhetően Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendeletnek, amelynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben kellett méltatni a madarakat és a fákat ünneplő eseményt.  
Chernel István
 
Az I. világháborút követő nehéz évtizedek alatt az ünnep kikopni látszott. Klebelsberg Kuno azonban „felkarolta” a madarak és fák napját, a következő igét terjesztve:
„Újból teljes érvényt igyekszem szerezni annak a fennkölt szellemből fakadó rendelkezésének, mellyel a magyar erdők, mezők dalos madarainak és a fáknak megvédelmezését kívánta elérni akkor, amikor a fogékony gyermeklelket a madarak és fák szeretete felé igyekezett gyöngéden hajlítani”.  
Klebelsberg meggyőződése szerint a hagyomány újraélesztésével „ […]a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is.”
 
Hogy az ünnep napjainkban sem veszett feledésbe, jól láttatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által meghirdetett országos verseny az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.
 
A madarak és fák napja országos verseny célja, hogy versenylehetőséget biztosítson azoknak a természet iránt érdeklődő, általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal. Az országos döntőt Budapesten, május 12-én rendezik meg!
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Márciusban vesd el a kaprot! Nem csak finom, a kertedben is sokat segít!

2023. március 24. 12:38
A kapor nem csak az ételeinket fűszerezi meg, de kiváló rovarűző is.
 
Márciusban jön el a kapor vetésének ideje. Nem árt hát résen lenni, és gondoskodni róla, hogy elegendő kapor teremjen a kertünkben, hiszen nagy bajban leszünk majd a kovászos uborka vagy a tök szezonban.
 
Ráadásul a kapor nem csak finom és egészséges, de még a rovarok egy részét is képes távol tartani tőlünk a kertünkben.

Érik a 2023-as garázsfrász: temérdek magyar tulaj ezzel nem számol, nagyon csúnyán ráfázhatnak

2023. augusztus 23. 11:16
2023-ra jócskán elszálltak a garázsárak, igaz a bérbeadási összegek számottevően nem változtak. Ezzel együtt is megérheti persze befektetési céllal garázst venni, majd kiadni, hiszen miközben Budapesten az átlagos bruttó bevételarányos hozam a garázsok esetén 4 százalék, addig a lakásoknál ez 3,1 százalék. Ráaádsul a bekerülési költség is jóval alacsonyabb, mint egy lakás esetében. Igen ám, de a garázs utáni adózás nem egyszerű dolog, sok buktatóval jár, és mondhatni a viszonylag alacsonyabb bevételhez képest rendkívül macerás dolog. Ezeket a tényezőket szedtük most össze a Pénzcentrumon.