Mammutcég falhatja fel a gabonapiacot

2023. május 30. 13:18
Ha az egyeztetések eredményesen zárulnak, a globális gabonakereskedelem egyik legnagyobb piaci szereplője jöhet létre.
 
A vállalatok menedzsmentjei már a tranzakció gyakorlati kivitelezéséről, a létrejövő mammutcég struktúrájáról egyeztetnek, legalábbis ez az információ szivárgott ki belső körökből. Az egyesülésre több opció kínálkozik, most arról tárgyalnak az érintettek, amely szerint a Bunge tulajdonosai birtokolnák a részvények többségét – számolt be a fejleményekről a Farmprogress.com.
Mammutcég falhatja fel a gabonapiacot
A hírre a svájci székhelyű globális gabonakereskedő Glencore részvényeinek értéke 3,6%-kal nőtt a pénteki tőzsdei kereskedésben. A Bunge csütörtökön 3,5%-kal zárt New Yorkban, így részvényeinek piaci értéke körülbelül 14,1 milliárd dollár volt.
 
A Viterrában résztulajdonos Glencore egyébként már évek óta kacérkodik a Bunge-val való üzletkötés gondolatával, de korántsem biztos, hogy most lesz megállapodás a dologból. 2017-ben egyszer már megkeresték a Bunge-t egy ajánlattal, de azt a cég akkor visszautasította. Azóta a Bunge leváltotta a vezérigazgatót és több felsővezetőjét.
Bunge
Az egyesülés olaj lehet a tűzre, alaposan átrendezheti az erőviszonyokat – fotó: Bunge.com
 
"Úgy gondolom, hogy az új menedzsment sokkal nyitottabb a Glencore-ral való egyesülésre, ellentétben a korábbi menedzsmenttel, mely nem volt hajlandó tárgyalni sem az ajánlatról" – mondta Seth Goldstein, a Morningstar Inc. stratégája. A tárgyaló cégek képviselői nem kívántak nyilatkozni.
 
 
A Bunge a világ legnagyobb olajos mag feldolgozója. A "B" a legendás "ABCD" vállalatcsoportból, amely több mint egy évszázada uralja a világ mezőgazdaságát. Az ADM, a Cargill és Louis Dreyfus a csoport másik három tagja. A Bunge-ot érintő megállapodás valószínűleg jelentősen átrendezné az erővisznyokat a csoportban, de a világ gabonapiacán is.
 
A Glencore 6,1 milliárd dollárért (4,5 milliárd dollárért) vásárolta fel a Viterrát egy 2012-es ügylet keretében.
 
"Az esetleges egyesülés óriási perspektívát hordozna magában – ötvözné a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját egy vezető gabonakereskedővel" – mondta Jonathan Kingsman, volt kereskedő, az Out of the Shadows: The New Merchants of Grain című könyv szerzője.
 
Az újonnan létrejövő cég a globális gabonakereskedők felső kategóriájába kerülne, Egyesült Államok-beli exportkapcsolatokkal, amivel az egyik legnagyobb gabonatermelő és -kereskedő vállalattá válna a világon.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Év végére elérik az 56 ezret a Településfásítási Program elültetett fái

2024. május 09. 14:08
A jövő generációinak, a gyermekeknek ültetjük a fákat a Településfásítási Program keretében – mondta Kovács Zita, az Agrárminisztérium birtokpolitikáért felelős miniszteri biztosa május 8.-án, szerdán, a Veszprém vármegyei Farkasgyepűn.

CSAKNEM 20 EZER HEKTÁR FÖLDRÉSZLETET KÍNÁL MEGVÉTELRE AZ ÁLLAM

2024. május 29. 15:06
Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, bárki tehet vételi ajánlatot.