Már a termőföldet félti a kormány az ellenzéktől

2018. március 07. 07:50
Ha április 8-án az ellenzék jut hatalomra, a magyar föld ismét veszélyben lesz, elvennék a magyar gazdáktól az általuk tisztességesen megvásárolt földeket, és külföldi spekulánsok kezére játszhatnák – jelentette ki kedden a Vas megyei Ikerváron tartott sajtótájékoztatóján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az MTI által is idézett nyilatkozat ugyanakkor nem tartalmaz indoklást, bizonyítékokat. Nagy érvként mindössze arra hivatkozott, hogy a baloldal kormányzása idején zsebszerződések készültek, és ezek gyártói arra számítottak, hogy a földmoratórium 2011-es lejárta után 680 ezer hektárnyi termőföldet szereznek meg. 

Nagy riogatásának az Európai Unió bíróságának keddi döntése adott apropót: a testület szerint ellentétes az uniós joggal azok haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közvetlen hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak. 

Az ügy előzménye, hogy egy külföldiekből álló társaság – egyikük osztrák állampolgár, a többiek németországi lakhellyel rendelkeztek – magyarországi mezőgazdasági földterületek feletti haszonélvezeti jogát a magyar hatóságok kártalanítás nélkül megszüntették a nemzeti jogszabályok új rendelkezéseire hivatkozva. A magyar szabályozás előírja, hogy ilyen jog a továbbiakban csak az érintett mezőgazdasági földterület tulajdonosának közeli hozzátartozója javára létesíthető, illetve tartható fenn.

mno.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérhetővé vált több új erdészeti formanyomtatvány

2018. május 28. 09:11
Mintapéldákkal és kitöltési útmutatókkal segítenek a helyes kitöltésben.

Szabadság beleszámít a felmondási időbe vagy meg kell váltani pénzben?

2017. június 22. 10:10
2017.06.02-án írtunk a cégnél egy papírt ,hogy a munkaviszonyom 2017.07.02-án közös megegyezéssel megszűnik. A főnökeim eltekintenek a felmondási idő (30 nap ) ledolgozásától.Viszont maradt még az idei évre 10 nap szabadságom amelyet nem vettem ki.Kérdésem az lenne,hogy ezt az időarányosan járó,de ki nem adott szabadságot pénzben köteles e megváltani vagy beleszámíthatja a felmondási időbe amelyet nem kell ledolgoznom?