Már a termőföldet félti a kormány az ellenzéktől

2018. március 07. 07:50
Ha április 8-án az ellenzék jut hatalomra, a magyar föld ismét veszélyben lesz, elvennék a magyar gazdáktól az általuk tisztességesen megvásárolt földeket, és külföldi spekulánsok kezére játszhatnák – jelentette ki kedden a Vas megyei Ikerváron tartott sajtótájékoztatóján Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az MTI által is idézett nyilatkozat ugyanakkor nem tartalmaz indoklást, bizonyítékokat. Nagy érvként mindössze arra hivatkozott, hogy a baloldal kormányzása idején zsebszerződések készültek, és ezek gyártói arra számítottak, hogy a földmoratórium 2011-es lejárta után 680 ezer hektárnyi termőföldet szereznek meg. 

Nagy riogatásának az Európai Unió bíróságának keddi döntése adott apropót: a testület szerint ellentétes az uniós joggal azok haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közvetlen hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak. 

Az ügy előzménye, hogy egy külföldiekből álló társaság – egyikük osztrák állampolgár, a többiek németországi lakhellyel rendelkeztek – magyarországi mezőgazdasági földterületek feletti haszonélvezeti jogát a magyar hatóságok kártalanítás nélkül megszüntették a nemzeti jogszabályok új rendelkezéseire hivatkozva. A magyar szabályozás előírja, hogy ilyen jog a továbbiakban csak az érintett mezőgazdasági földterület tulajdonosának közeli hozzátartozója javára létesíthető, illetve tartható fenn.

mno.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyolc százalékos élelmiszerhulladék-csökkentés szükséges

2018. október 09. 09:37
Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot, Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszerpazarlása elleni küzdelemben - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a LIFE Food Waste Platform élelmiszerhulladékok keletkezéséről és mérsékléséről szervezett nemzetközi konferenciáján hétfőn.

Minimálbér-emelés: így harcolnak a munkáltatók a költségnövekedés ellen

2017. április 26. 14:16
Azt mondják, a bűvész sosem árulja el a titkát. A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári vállalati felmérése során azonban bebizonyosodott, soha ne gondold, hogy soha! A kutató cég kérdésére ugyanis csaknem ezer cég nyilatkozott arról, hogyan kerüli el a minimálbér-emelés okozta költségnövekedést.