Már fegyveresek őrzik a világ egyik legdrágább fűszerét

2023. november 14. 13:50
Már az ezüstével vetekszik a vanília ára.
Már fegyveresek őrzik a világ egyik legdrágább fűszerét
Robbanásszerűen lőtt ki a vanília ára az elmúlt időszakban, éppen ezért már fegyveresek védik az ültetvényeket a rablóktól.
 
Mindenhol ott van
A vanília szinte minden ország egyik fő fűszere, hiszen nemcsak süteményeket, hanem fagylaltokat is ízesülhetünk vele. A növény alapnak számít mind a háztartásokban, mind az éttermekben és a cukrászdákban. Emellett gyakran találkozhatunk vele a kozmetikai, illetve a gyógyszeriparban - írta meg az Index.
 
A világ legnagyobb vanília-termelő országa Madagaszkár, ahonnan a termés 40 százaléka származik. A fűszer termesztésének azonban nagyon nagy az élőmunkaigénye, hiszen kézzel poroznak. A vanília emellett egy ideje ki van téve az időjárási változásoknak, hiszen Madagaszkárt sem kímélik a heves esőzések és az aszály.
Látogatás egy vaníliafarmon | National Geographic
 
Alig bírnak a tolvajokkal
2017 és 2018 között a vanília kilogrammja többe került, mint ugyanakkora súlyos ezüst. A vaníliát termesztő gazdáknak azonban nem elég, hogy az időjárással is meg kell küzdeniük, egyre nagyobb problémát jelentenek a helyi tolvajok. Sok helyen már fegyveresen őrizték az ültetvényeket, valamint a feldolgozóüzemeket.
 
Szerencsére ezt követően már globálisan visszaesett a vanília ára. Az ok azonban kevésbé szerencsés, hiszen a koronavírus-járvány miatt keresletcsökkenés volt tapasztalható, főleg a vendéglátás területén. Emellett az új telepítések, tehát a kínálat növekedése is szerepet játszott a vanília árának csökkenésében.
Vanília - Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti Tanfolyamok
Miért ennyire értékes?
A vanília a sáfrány után a legértékesebb fűszerünk, hiszen ez a legnépszerűbb aroma a fogyasztók körében. Az eredeti változata Mexikóban őshonos, azonban ma már számos területen foglalkoznak a termesztésével. A növény indaként fejlődik, így rúdra vagy nevelőfára van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon növekedni.
A vanília fagylalt az egyik legnépszerűbb íz a világon 
 
A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a vanília virága évente csupán egy napig virágzik, így a termelőknek napi szinten kell ellenőrizniük az ültetvényeiket. A szüretre június és szeptember között kerül sor.
Vaníliavirág
Madagaszkár után Indonéziában és Mexikóban foglalkoznak legnagyobb mennyiségben vaníliával. Emellett a termelők között van még Pápua Új-Guinea, Kína, Törökország, valamint Uganda és Tonga.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Filteres teát iszol? Jobb, ha nem teszed.

2024. március 05. 16:02
A tea és a PFAS-szintek között egyértelmű kapcsolat van.
 
Ma már az egyébként egészségesnek gondolt élelmiszerek is szennyezettek. A filteres tea sem képez kivételt - írta meg a Zöldpálya.

Fontos hír érkezett az ukrán gabonáról: ez sok országot érinthet

2022. november 16. 12:12
Egy évvel meghosszabbíthatják az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodást. Erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy bízik benne, hogy a megállapodást meg fogják újítani, és nem csak ideiglenesen, hanem egy évre.