Március 21. egyben a Fa Világnapja is

2021. március 09. 09:30
2013. óta a Fa (azaz a faanyag) Világnapja is minden év március 21. Így egyazon napra esik, mint az Erdők Világnapja, melyet az ENSZ hirdetett meg.
Március 21. egyben a Fa Világnapja is

A legjobb tudomásom szerint idehaza még szakmai körökben is lényegében ismeretlen, hogy március 21. nem csak az Erdők Világnapja, vagy az Erdők Nemzetközi Napja, hanem a Fa Világnapja is. Sőt, az utóbbit az előbbit már két évvel megelőzően bevezették, de mindkettőt 2013-ban ünnepelték először.

Ahogy ebben Csóka Péter röviden segített: A WWD egy, az International Wood Culture Society (USA) által alapított ünnep, 2011-ben a FAO által szervezett Art and Joy of Wood (a fa művészete és öröme) nemzetközi konferencián jelentették be, és alakult egy szervezetet is, ami az ünnepi eseményeket koordinálja. Ugyanarra a napra esik, mint az ENSZ által alapított Erdők Világnapja, először 2013-ben ünnepelték, akárcsak az erdőkét. Az eseményt a IUFRO (Erdészeti Kutató Intézetek Nemzetközi Szövetsége) is támogatja, mint az ebből a cikkből kiderül.

A WWD = World Wood Day = a Fa Világnapja.

International Wood Culture Society (USA) = A Fa Kultúra Nemzetközi Társasága

 

Az alábbiak az esemény, a szervezet és egy további honlapjuk.

 

 

 

 

A Nemzetközi Fakultúra Társaságot (IWCS) 2007-ben alapították az Egyesült Államokban, mint a fa rajongóinak nonprofit, nem kormányzati nemzetközi hálózatát, amely a fakultúra kutatásának, oktatásának és népszerűsítésének szenteli tevékenységét. Az IWCS néhány évvel később létrehozta a Fa Világnapi Alapítványt (WWDF), hogy évente megtartsa a Fa Világnapi ünnepségeket, valamint kezelje az alapítvány küldetéseinek végrehajtásához szükséges forrásokat és támogatásokat. Az IUFRO-val való kapcsolat az 5.10.01 Fakultúra Munkacsoport megalakulásával alakult ki az IUFRO 5. Erdészeti Termékek Osztályán belül. A programok a Fakultúra Munkacsoport megalakulása óta összekapcsolódtak.

 

2015. évi WWD eseményt a IUFRO honlapján így mutatták be.

93 országból fafaragók, faesztergályosok, bútorkészítők művészi tárgyakat készítenek, zenész csoportok fából készült hangszereken játszanak, fát ültetnek a környezet javítása érdekében, beszélgetnek arról, hogyan hatott az emberek életére a történelem során a faanyag használata, néptánc, bábszínház. A 2015. évi, törökországi eseményt így írták le.

A fő esemény körülbelül egyhetes és az utóesemények több hétig is eltarthatnak. Az események a fakultúrára koncentrálnak, amely magában foglalja a fa emberi felhasználását: az értéket és azt, ahogyan az emberek a fát használják a társadalomban. A fakultúra magában foglalhatja: fával kapcsolatos tevékenységeket, a fához, a fatermékekhez és a fával összefüggő környezetekhez való emberi vagy társadalmi hozzáállást. A WWD-t ugyanazon a napon ünneplik, mint az ENSZ által meghirdetett Erdők Nemzetközi Napját, amely felhívja a globális társadalmat a fenntartható erdőgazdálkodás támogatására, amely viszont fenntartható fatermelést, erdészeti termékeket és fakultúrát eredményez a jövő generációi számára. A 2015. évi volt a harmadik WWD ünnepség, az első 2013-ban a tanzániai Dar es Salaamban, a második pedig 2014-ben a kínai Fujian tartományban, Xianyou-ban volt. Regionális rendezvényeket is tartottak az egész világon.

Az eseményhez előadások sora (31 előadó) kapcsolódott.

A WWD utáni napon a jelenlévők közül sokan egy helyi közösségi parkba utaztak fekete fenyő (Pinus nigra) facsemetéket ültetni, hogy hangsúlyozzák az igényt a fenntartható faforrás iránt, amire szépséghez és a termékekhez szükség van. A 2015-ös ünnepség két különlegessége volt egy fa "híd" (boltív), melyet 17 ország 23 kézművese közösen tervezett és épített, illetve, hogy a találkozó helyszínétől néhány háztömbnyire a város főterén felállították azt.

WWD-2015-ről e kapcsoló segítségével lehet többet is megtudni.

 

WWD-2016. (Nepal Academy, Kathmandu, Nepal)

A WWD-2016 "Természet és kultúra" témája inspirációt merít a Wood World Day alapkoncepciójából, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fára, mint környezetbarát megújuló biomasszára, és bemutassa a fa kulcsfontosságú szerepét a fenntartható jövőben. A téma feltárja a természet és a kultúra közötti összefüggéseket, amelyek befolyásolják a fa mindennapi életünkben történő felhasználását. Reméljük, hogy a téma szélesebb perspektívát hozhat a fa megismerésében és élvezetében.

 

WWD-2017 (Long Beach, USA)

Az ötödik ünnepségre eljutva a 2017. évi Wood World Day (WWD) témája a "Gyökerek", hogy áttekinthessük identitásunkat, és felidézhessük kultúránk megbecsülését, valamint a sokféleség tiszteletét a fa útján.

 

WWD-2018 (Kaihua megye, Kína)

A 6. WWD témája az "Élet" volt és bemutatta a fa és a nem fa erdészeti termékek szerepét mindennapi életünkben.

 

WWD-2019 (Ausztria)

"Változás" 2019-ben növeli a tudatosságot a környezetbarát és fenntartható jövő érdekében szükséges változtatásokra. A hagyomány és az innováció metszéspontja - megőrizve a múltat és úttörő a jövő számára - cselekedni és szembenézni a kihívásokkal az állandóan változó világban.

 

WWD-2020 (Japán, Tókió)

A 2020. évi Wood World Day (WWD) témája az "Örökség". 8. évente megrendezésre kerülő nemzetközi rendezvény a fa használatának a hagyományokban és kultúrában gyökerező örökségét és annak jelentőségét tárja fel. A koronavírus kitörése miatt a Japánba, Tokióba tervezett WWD 2020 eseményt törölni kellett; ennek ellenére előrendezvényt terveztek, és voltak helyi rendezvények a világban, ahol lehetett.

 

WWD 2021 (Idén virtuális, online lesz az esemény.)

A WWD 2021 témája a "CO2 és fa", az altéma pedig a Fa: széndioxid-tároló. Mivel a fák elnyelik a szén-dioxidot, és a fák tárolják a szenet. A fenntartható erdőgazdálkodás biztosítja a biológiai sokféleséget, a fa felelősségteljes használata kibővítheti a szén-dioxid-tárolást, a fa felhasználása pedig csökkentheti a CO2-kibocsátást.

Most elsőször a honlapon 10 nyelven lehet élvezni a programokat. (A magyar nincs köztük.)

 

Íme, a WWD-2021 faesztergályos előzetese:

 

 

Avagy a My Forest: az én erdőm előzetes:

 

 

Nos, az a helyzet, hogy az egyes évek eseményeinek anyagai és a világ számos országának nemzeti eseményei alapján ezt a cikket még igencsak hosszúra lehetne húzni, de itt megállok.

Ugyanakkor a reményemet fejezem ki, hogy egyszer lesz Magyarországon is Fa Világnapja nemzeti eseménysorozat (egy hét, vagy akár több is!), ahol a fával foglalkozó kézműves mesterségeket, ezek tárgyait, termékeit, s álatalában mindent, ami fából készül lehetne bemutatni. Legyen az fatál, bútor, zsindely, hangszer, szobor, s hosszú lenne ez a sor. Könnyen lehet, hogy a nagyközönség imádná ezt.

Máris rengeteg ötletem támadt ehhez, de a szervezés megpróbáltatásaiból már kisoroltam, így "csak" az ötletet adom tovább bárkinek, aki ezt szívesen felkarolja. A fenti, több év eseményét bemutató helyeken számolatlan kipróbált, bevált megoldást lehet találni. A "Word Wood Day"-re keresve pedig további rengeteg találatra lehet számítani szerte e világból.

Forrás: A fentiek
Írta, ford.szerk.: Mőcsényi Miklós

 

http://fataj.hu/2021/03/062/202103062_A-Fa-Vilagnapja-marcius-21.php

 

Kapcsolódó cikkek

Elültették a Fenntarthatósági Témahét első fáit

2020. október 13. 08:48
Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek, az erdők megőrzése pedig elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát - ismertette Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Budakeszi Széchenyi István Általános iskolába szervezett faültetésen.

Ismét sok túraötletet kínál A Mi Erdőnk

2021. február 26. 07:50
Február második hetében már nem csak a naptár szerint volt tél, az időjárás is téliesre fordult. Megérkezett a hideg és a hó is. Ez köszön vissza A Mi Erdőnk legújabb számának címlapja is. Az állami erdőgazdaságok kéthavonta megjelenő magazinja már a 11. évfolyamába lépett, és ahogyan mindig, ezúttal is hazánk erdeinek, természeti és épített látnivalóinak a felfedezésére csábít.