Munkahelyi biztonság - az erdészet jövője

2021. január 29. 08:11
Az EU-OSHA új jelentése röviden bemutatja a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot érintő szervezeti és technológiai változásokról, valamint az ebből adódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívásokról szóló előrejelzési projektjének megállapításait.
Munkahelyi biztonság - az erdészet jövője

A balesetek előfordulási aránya Európában hagyományosan ebben az ágazatban az egyik legmagasabb, mivel a munkavállalók nagy részét egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védik a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírások, fokozottan érezhetők az éghajlatváltozás hatásai, a gazdaságok bevételei csökkennek, a biztonságosabb intelligens technológiák átvételének üteme lassú és hiányzik a prevenciós kultúra.

A jelentés a jövőbeli kutatáshoz és döntéshozatalhoz felhasználható ajánlásokkal zárul.

 

Az európai mezőgazdaság és erdőgazdálkodás terén felmerülő munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kockázatok veszélyeztetik az ágazat hosszú távú életképességét. A kiadvány az ágazatot jelenleg érintő biztonsági és egészségvédelmi nehézségeket járja körbe.

 

Az új és kialakulóban lévő lehetőségeket és kockázatokat vizsgálja, amelyek például az intelligens gazdálkodási technológiák és az éghajlatváltozás megjelenéséből erednek, valamint a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre gyakorolt hatásokat is taglalja. A dokumentumban szó esik a társadalmi-gazdasági kérdésekről, valamint azokról a nehézségekről, amelyekkel az ágazat a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kezelése során, illetve a társadalmi nyomáshoz és a munkaerőpiaci fejleményekhez alkalmazkodva szembesül.

A kutatás megállapításai hangsúlyozzák, hogy foglalkozni kell az ágazatban gyakran előforduló atipikus foglalkoztatási gyakorlatokkal, a balesetek átlátható, megalapozott bejelentésének hiányával, és a megbetegedésekkel. A kiadvány végezetül számos ajánlást fogalmaz meg a feltárt problémák kezelésére, valamint az ágazat fenntarthatóságának biztosítására vonatkozóan.

 

A kutatás letöltése (pdf, 91 oldal, angol).

Forrás: OSHA / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az erdősávok megújításával több ezer hektár új erdő telepíthető

2019. október 04. 07:53
Minden eddiginél jelentősebb programokkal folytatja az erdő- és faültetéseket az Agrárminisztérium (AM), és mindenki számára lehetővé teszi a részvételt Magyarország zöldítésében.

Erdőfürdő

2021. január 22. 08:21
Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.