Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet

2024. január 30. 11:05
Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet, az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítása elfogadhatatlan - írta a közösségi oldalán hétfőn az agrárminiszter.
Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet
Nagy István szerint jelentős hatást gyakorol az EU mezőgazdasági szektoraira az ATM-rendelet, amely korlátok nélküli kereskedelmet biztosít Ukrajna számára. Ki kell mondani, hogy veszélyezteti az agrárágazatok stabilitását és a termelők jövőjét - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta az EU piacaira érkezik, jelentős zavarokat előidézve.
 
A bejegyzés szerint a termelési előírások közötti különbségek versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket. Az agrárminiszter ezért elfogadhatatlannak tartja az ATM-rendelet jelen formájában történő meghosszabbítását 2025 júniusáig, szükségesnek tartja a módosítását, továbbá védintézkedések bevezetését sürgeti az európai agrárium és élelmiszeripar védelmében. Amíg ez nem történik meg, a kormány saját hatáskörben a határok lezárásával a magyar termelőket és fogyasztókat egyaránt megvédi - közölte Nagy István.
 
forrás. kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

NAV: nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül

2023. április 24. 10:33
Cél az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának és illegális lerakodásának megfékezése.
 
Nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül, ha a legkisebb gyanú is felmerül a járőrökben, hogy a fuvarozók megszegik az Ukrajnából érkező gabonák importtilalmát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.
 

Uniós agrárminiszteri egyeztetés az ukrán gabonaimportról

2023. január 23. 12:44
A lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszterek megállapodtak, hogy a januári brüsszeli agrártanácson az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
 
A magyar tárcavezető a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében folytatott egyeztetést több uniós agrárminiszterrel az Európai Unióban kialakult agrárpiaci helyzetről.