NAV: nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül

2023. április 24. 10:33
Cél az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának és illegális lerakodásának megfékezése.
 
Nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül, ha a legkisebb gyanú is felmerül a járőrökben, hogy a fuvarozók megszegik az Ukrajnából érkező gabonák importtilalmát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.
 
NAV: nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül
Gyanú esetén hatósági zárat is feltehetnek
A közlemény szerint a pénzügyőrök egy központi rendszerben figyelik az átutazó járműveket, hogy szükség esetén a szállítmányt útközben ellenőrizhessék.
 
A kockázatelemzést követően, a vasúti ellenőrzések mellett nem maradnak el a telephelyek és a közúti ellenőrzések sem. A pénzügyőrök hatósági zárat is feltehetnek, ha felmerül a gyanú, hogy magyarországi telephelyre ukrán gabona érkezik - írták.
 
Folyamatos az ellenőrzés
Kiemelték, hogy a NAV és a Nébih munkatársai folyamatosan ellenőrzik a kormányrendelettel érintett termékeket, azok eredetét, behozatalát és továbbítását, illetve a forgalmazás szabályszerűségét.
 
Eddig több mint 130 esetben, speciális szempontok szerint, alaposan ellenőrizték a NAV munkatársai azokat a fuvarozókat, akiknél előfordulhatott olyan gabonaszállítmány, amely április közepe óta korlátozás alá esik.
mintavétel
 
A cél az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának és illegális lerakodásának megfékezése - olvasható a közleményben.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az új agrártörvény nagyon sok változást hoz a horgászok számára

2024. január 11. 14:47
A 2024. évi várható jogszabályi változások a horgászszektor számos szereplőjét érintik.
 
A pecaverzum.hu cikksorozatban foglalja össze a legfontosabb változásokat, elsőként a bevezetett új fogalmakat tisztázva.
 

Hogyan kell igazolni az Agro-Ökológiai Programban felhasznált anyagokat?

2023. augusztus 24. 16:05
Az alkalmazott készítményekkel kapcsolatosan elsődlegesen a számla megléte szükséges.
 
Az Agro-Ökológiai programban több gyakorlat esetében – így pl. mikrobiológiai szerek, növény és talajkondicionálók, karbamid – indokolt a felhasznált szerekkel kapcsolatosan dokumentumok megőrzése egy esetleges helyszíni ellenőrzés során történő bemutatáshoz – írja a nak.hu