Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord

2023. augusztus 25. 15:35
Az idei nyáron eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint. Előtte júliusban már volt egy, a mostanihoz közelítő csúcs egy hasonló kánikulai napon a klímaberendezések használata miatt – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.
Hétfőn 6264 megawattos villamosenergia-rendszer terhelést mértek a Mavir munkatársai. A korábbi idei nyári csúcsot július 17-én 18:45 óra környékén regisztrálták, amikor 6154 megawatt volt a pontos érték. Major András emlékeztetett, hogy akkor is nagy meleg tombolt.
Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord
Az elemző azt mondta az InfoRádióban, hogy érdemes megkülönböztetni a téli és nyári bruttó rendszerterhelési csúcsokat, mert hagyományosan a téli hónapokban születnek nagy értékek és inkább akkor mérnek új csúcsokat. Ehhez hozzá kell tenni, hogy télen a fűtés nagyobbrészt nem volt mindig villamosenergia alapú.
 
A historikus csúcs egy téli időszakhoz kapcsolódik. Nem is volt olyan régen, 2022 januárjában 7396 megawattot mértek.
 
Ez tehát az eddigi abszolút rekord. Ehhez a mért adathoz hozzájárult, hogy megugrottak a fűtési igények, továbbá a gazdasági aktivitás mellett az időjárási viszonyok is mindig befolyásolják a fogyasztást.
 
A hazai nyári csúcsokat vizsgálva minden idők legmagasabb értékét 2021. június 23-án mérték, 6940 megawattot. Ez jóval nagyobb a mostani nyári rekordnál, ami szintén gazdasági aktivitási okokra vezethető vissza, hiszen az energiaválságnak komoly fogyasztáscsökkentő hatása van. „A nyári csúcsoknál nyilván elsősorban a légkondicionálók és a klímaberendezések használata az, ami jelentősen megdobja a rendszerterhelést” – mondta az InfoRádióban Major András.
 
forrás: agrotrend.hu 
 

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg fabútor végzi égetőkben, vagy lerakókban

2023. június 08. 13:46
Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.
A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) - közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

Magyar asztrofotós lélegzetelállító felvétele lett a nap képe a NASA-nál

2023. szeptember 04. 12:45
Három éven át készült a felvétel a mintegy 1300 fényévre található Írisz csillagködről – írják az Infostart hírportálon.