Megint a „kisember” járt pórul: márciustól nincs fellebbezési lehetőség a hatósági ügyekben

2020. március 11. 08:31
Végtelenül kiszolgáltatottá teszi, s anyagilag is megkárosíthatja a kormány a munkavállalók tömegeit azzal, hogy megszüntette a közigazgatási hatósági ügyekben – írja keddi, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amely szerint ezt a változtatást a kormánynak vissza kellene vonnia.

A szakszervezeti konföderáció annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy idén március 1-jétől egy tavaly hozott törvény értelmében megszűnt a fellebbezés lehetősége társadalombiztosítási ügyekben, tehát például nyugdíj, táppénz, utazási költségtérítés, stb. kiszámításában született végzések ellen.

„Felháborító, hogy egy téves határozatot mostantól egyszerű ügyintézés helyett évekig tartó és drága bírósági eljárással lehet korrigáltatni”

– írja a MASZSZ.

Március 1-jéig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény úgy rendelkezett, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhelynek az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleset üzemiségének elbírálásával, valamint a baleseti táppénzzel kapcsolatban hozott döntései ellen fellebbezésnek van helye. Ez a tavaly decemberben a Magyar Közlönyben megjelent 2019. évi CX. törvény értelmében megszűnt: mostantól nem lehet fellebbezést benyújtani táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleset üzemiségének elbírálása, baleseti táppénz és utazási költségtérítés-térítésének ügyében meghozott kormányhivatali döntéssel szemben.

Ez esetben tehát csak közigazgatási perben (azaz bíróságon) lehet jogorvoslattal élni.

A kormány nemcsak az emberek érdekérvényesítési rendszerén ütött újból egy nagy rést, hanem sokakat anyagilag is megkárosíthat – állítja Kordás László.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint alig van olyan ember, akinek ne lenne valamilyen közigazgatási, TB-határozattól függő ügye – például nyugdíj, baleseti táppénz, csecsemőgondozási- vagy gyermekgondozási díj (CSED, GYED) megállapítás –, ezért milliókat érint hátrányosan a március elsejétől érvényes változás. A fellebbezési jog megszüntetése embertelen sőt, mondhatni egyenesen gonosz húzás a kormány részéről, mert nagyon sokan nem fognak – nem is mernek – pereskedni egy tévesen megállapított nyugdíjról, táppénzről vagy GYED-ről született határozat miatt – véli Kordás. Az elnök szerint ugyanis éppen azok nem fordulnak majd bírósághoz, akik eddig fellebbeztek akár egy rosszul kiszámolt havi tízezer forintos mínusz miatt is, mert hiányzott a család megélhetéséhez.

Kordás szerint ezt a módosítást a kormánynak vissza kellene vonnia, hiszen nemcsak az érintett munkavállalók helyzetét nehezíti, hanem elméletileg az egyébként is leterhelt bíróságokra is nagyobb terhet ró. A szakszervezeti vezető szerint a fellebbezési lehetőség eltörlésével felbecsülhetetlenül sok pénz, évente akár több tízmillió forint is bennragad a rendszerben.

„A >>kisemberek

Kapcsolódó cikkek

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 05. 07:59
Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Ezek a legfontosabb kerti munkák áprilisban: itt a 7 pontos feladatlista

2020. április 02. 13:13
A kijárási korlátozás elrendelését követően vannak, akik rettegnek elhagyni a biztonságot jelentő négy falat, ám a kertben töltött időnek most hatalmas jelentősége lehet az egészségünk megőrzésében. A tavasszal elvégzett munka hamarosan páratlan látvánnyal és házi terményekkel jutalmazza meg a szorgalmas kertészeket. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a feladatokat, amiket érdemes áprilisban elvégeznünk.