Megint a „kisember” járt pórul: márciustól nincs fellebbezési lehetőség a hatósági ügyekben

2020. március 11. 08:31
Végtelenül kiszolgáltatottá teszi, s anyagilag is megkárosíthatja a kormány a munkavállalók tömegeit azzal, hogy megszüntette a közigazgatási hatósági ügyekben – írja keddi, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amely szerint ezt a változtatást a kormánynak vissza kellene vonnia.

A szakszervezeti konföderáció annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy idén március 1-jétől egy tavaly hozott törvény értelmében megszűnt a fellebbezés lehetősége társadalombiztosítási ügyekben, tehát például nyugdíj, táppénz, utazási költségtérítés, stb. kiszámításában született végzések ellen.

„Felháborító, hogy egy téves határozatot mostantól egyszerű ügyintézés helyett évekig tartó és drága bírósági eljárással lehet korrigáltatni”

– írja a MASZSZ.

Március 1-jéig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény úgy rendelkezett, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhelynek az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleset üzemiségének elbírálásával, valamint a baleseti táppénzzel kapcsolatban hozott döntései ellen fellebbezésnek van helye. Ez a tavaly decemberben a Magyar Közlönyben megjelent 2019. évi CX. törvény értelmében megszűnt: mostantól nem lehet fellebbezést benyújtani táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleset üzemiségének elbírálása, baleseti táppénz és utazási költségtérítés-térítésének ügyében meghozott kormányhivatali döntéssel szemben.

Ez esetben tehát csak közigazgatási perben (azaz bíróságon) lehet jogorvoslattal élni.

A kormány nemcsak az emberek érdekérvényesítési rendszerén ütött újból egy nagy rést, hanem sokakat anyagilag is megkárosíthat – állítja Kordás László.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint alig van olyan ember, akinek ne lenne valamilyen közigazgatási, TB-határozattól függő ügye – például nyugdíj, baleseti táppénz, csecsemőgondozási- vagy gyermekgondozási díj (CSED, GYED) megállapítás –, ezért milliókat érint hátrányosan a március elsejétől érvényes változás. A fellebbezési jog megszüntetése embertelen sőt, mondhatni egyenesen gonosz húzás a kormány részéről, mert nagyon sokan nem fognak – nem is mernek – pereskedni egy tévesen megállapított nyugdíjról, táppénzről vagy GYED-ről született határozat miatt – véli Kordás. Az elnök szerint ugyanis éppen azok nem fordulnak majd bírósághoz, akik eddig fellebbeztek akár egy rosszul kiszámolt havi tízezer forintos mínusz miatt is, mert hiányzott a család megélhetéséhez.

Kordás szerint ezt a módosítást a kormánynak vissza kellene vonnia, hiszen nemcsak az érintett munkavállalók helyzetét nehezíti, hanem elméletileg az egyébként is leterhelt bíróságokra is nagyobb terhet ró. A szakszervezeti vezető szerint a fellebbezési lehetőség eltörlésével felbecsülhetetlenül sok pénz, évente akár több tízmillió forint is bennragad a rendszerben.

„A >>kisemberek

Kapcsolódó cikkek

Komoly lehetőségeket kínál a magyar-belorusz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés

2019. június 28. 08:29
A mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Nagy István agrárminiszter a Belarusz Köztársaságban.

Alternatív nemzetközi szakszervezeti modell kínálhat valós védelmet a munkavállalóknak

2019. április 23. 15:00
A közös értékek mentén köt együttműködési megállapodást a Munkástanácsok Országos Szövetsége és az egyik legnagyobb olasz szakszervezeti konföderáció, az Unione Generale del Lavoro (UGL) a napokban. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, az együttműködés alapja a munkavállalók valós érdekvédelmének előmozdítása, amelyet a két konföderáció az úgynevezett részvételi szakszervezeti modellel kíván segíteni.